Confruntări între forţe ale poliţiei israeliene şi manifestanţi palestinieni s-au soldat cu peste 100 de răniţi în cursul nopţii de joi spre vineri la Ierusalim, informează AFP, citând surse medicale şi poliţieneşti.

Ierusalim 4Foto: TravelZoom.ro

Semiluna Roşie palestiniană a comunicat despre cel puţin 105 răniţi, între care 20 spitalizaţi. În acelaşi timp, poliţia israeliană a raportat că cel puţin 20 de agenţi ai săi au fost răniţi, indicând că au fost reţinute 44 de persoane în urma acestor ciocniri nocturne, considerate cele mai violente din ultimii ani în Oraşul Sfânt.

Ciocnirile au izbucnit în timp ce poliţia israeliană a fost mobilizată pentru a asigura securitatea la un marş organizat de mişcarea evreiască de extrema dreaptă Lahava, un grup ostil făţiş palestinienilor, la intrarea în Oraşul vechi al Ierusalimului.

Forţele de ordine au desfăşurat sute de poliţişti şi agenţi călare în apropiere de Poarta Damasc şi în cartierele adiacente pentru a proteja - potrivit acestora - "libertatea de exprimare" şi "dreptul de a manifesta".

Dar această manifestaţie a grupării Lahava - ai cărei unii membri au scandat "Moarte arabilor!", potrivit unor martori - a fost percepută drept un gest provocator şi a condus la confruntări cu palestinienii care reveneau de la rugăciunea de noapte a Ramadanului de pe Esplanada Moscheilor.

Tinerii palestinieni au organizat o contramanifestaţie pentru a se opune marşului respectiv şi incidente au izbucnit la intrarea în Oraşul vechi, situat în partea de est a Ierusalimului anexat de statul israelian, şi au continuat până noaptea târziu. Incidente au izbucnit încă de miercuri la Ierusalim.

Înregistrări video difuzate pe reţele de socializare şi în media locale arătau angajaţi arabi de la buticurile din centrul oraşului Ierusalim şi jurnalişti agresaţi violent de tineri evrei care scandau "Moarte arabilor!". Ca răspuns, 70 de persoane - evrei şi arabi - au fost arestate miercuri şi joi, iar în cazul a 64 dintre acestea a fost prelungit termenul de arest preventiv, potrivit poliţiei israeliene.