Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea şi în zonele de la frontiera cu Ucraina spre bazele lor permanente, după participarea acestora la exerciţii militare, a relatat agenţia de presă oficială rusă TASS, scrie Agerpres.

Soldati rusi in CrimeeaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

"În prezent, unităţile şi grupările noastre militare se îndreaptă spre liniile feroviare de încărcare în vagoane şi aerodromuri, nave de desant, platforme feroviare şi avioane militare de marfă", a indicat ministerul, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Aceasta retragere a început în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a doua zi după exerciţii care au reunit aproximativ 10.000 de militari în aceasta regiune, potrivit Interfax.

"La 23 aprilie, forţele Districtului militar Sud şi forţele aeropurtate care au participat la manevrele de verificare surpriză au început să revină la bazele lor permanente", conform ministerului.

Prezent joi la exerciţiile desfăşurate în Crimeea, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat retragerea - de la 23 aprilie până la 1 mai - a zeci de mii de militari desfăşuraţi în peninsulă şi în vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina, pentru ceea ce el a numit exerciţii surpriză pentru verificarea capacităţii de pregătire a forţelor ruse.

Prezenţa unor efective atât de mari de soldaţi ruşi în apropierea Ucrainei, care luptă din 2014 împotriva rebelilor separatişti proruşi în Donbas, estul ţării, a alimentat tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident în ultimele săptămâni. Ucraina a suspectat Moscova de pregătirea unei invazii.

Rusia a dezminţit, asigurând că manevrele sale nu sunt "ameninţătoare", ci reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO în Europa şi provocări ucrainene. Prin ordinul de revenire a trupelor sale la bazele lor permanente din zona de graniţă cu Ucraina, Moscova aparent pune capăt episodului cu mobilizarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera ruso-ucraineană, conform agenţiilor de presă citate.