Republica Cehă a ordonat Rusiei să reducă drastic numărul diplomaților săi de la Ambasada rusă din Praga, pentru a egala numărul personalului diplomatic ceh de la Moscova, a anunțat joi ministrul ceh de externe Jakub Kulhanek, transmite Reuters.

Rusia - CehiaFoto: Facebook/ Russian Foreign Ministry - МИД России

Rusia va avea termen până la finalul lunii mai pentru a da curs solicitării, le-a spus reporterilor ministrul ceh.

Guvernul ceh a dat și miercuri un ultimatum Rusiei, avertizând că ar putea expulza mai mulți diplomați ruși dacă diplomații cehi expulzați de Moscova nu vor avea voie să se întoarcă până joi la prânz, pe fondul confruntării diplomatice între cele două țări.

Praga a expulzat la sfârșitul săptămânii trecute 18 diplomați ruși, iar Moscova a ripostat expulzând la rândul său 20 de diplomați cehi, în urma unei dispute privind rolul Rusiei într-o explozie mortală din 2014 pe teritoriul ceh.

„Federația Rusă are termen până mâine la ora 12:00 (10:00 GMT) pentru a autoriza întoarcerea tuturor diplomaților expulzați din Ambasada cehă de la Moscova”, a declarat reporterilor, miercuri seară, ministrul ceh de externe Jakub Kulhanek.

„Dacă nu se pot întoarce, voi reduce numărul personalului de la Ambasada Rusiei la Praga pentru a se potrivi situației actuale de la Ambasada Cehiei la Moscova”, a adăugat el.

După convocarea ambasadorului rus Alexander Zmeievski, Kulhanek a declarat că represaliile Moscovei au fost „disproporționate și, de fapt, au paralizat ambasada”.

Republica Cehă are în prezent cinci diplomați și 19 cadre tehnice la ambasada din Moscova, cu mult mai puțini decât reprezentanța Rusiei la Praga.

„Expulzarea a 18 diplomați ruși nu a pus la rândul său în pericol funcționarea ambasadei ruse”, a subliniat Kulhanek, care a fost numit ministru chiar miercuri.

Citește pe acest subiect: