Germania vrea să cumpere până la 30 de milioane de doze Sputnik în iunie, iulie și august, dacă Agenția Europeană a Medicamentelor va autoriza acest vaccin rusesc, a declarat joi, la Moscova, premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că ţara sa va începe discuţii cu Rusia în vederea eventualei achiziţii de doze de vaccin Sputnik V, în caz de aprobare a acestuia de către Agenţia Europeană a Medicamentului, relatează Agerpres.

„Am explicat în numele Germaniei, la Consiliul miniştrilor sănătăţii din UE, că noi vom discuta de manieră bilaterală cu Rusia, mai întâi pentru a şti când şi ce cantităţi ar putea fi livrate”, a declarat Spahn la postul de radio regional WDR.

El a explicat că decizia a fost luată după ce Comisia Europeană a anunţat că nu va negocia în numele celor 27 de state membre cumpărarea acestui vaccin, contrar modului în care a procedat în cazul altor vaccinuri împotriva Covid-19.

„Livrările ar urma să intervină în următoarele 2 până la 4-5 luni pentru a face cu adevărat o diferenţă faţă de situaţia noastră actuală” în ce priveşte numărul de vaccinări, a precizat Spahn, criticat pentru întârzierile în campania de imunizare.

„Altfel, vom avea, într-o manieră sau alta, cantităţi de vaccin mai mult decât suficiente”, a adăugat el.

Bavaria, cel mai mare land german, a anunţat miercurea trecută că va negocia un „contract preliminar” în vederea achiziţiei de 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V, sub rezerva aprobării acestuia de către EMA, agenţie care nu a fixat un termen pentru decizia sa.