Un angajat din sectorul public italian a fost supranumit de presa din Peninsulă ”Regele chiulangiilor” după ce a lipsit de la muncă o perioadă record de 15 ani, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția spune că acesta, angajat într-un spital, a primit în această perioadă salarii lunare ce însumează 538.000 de ore, deși nu a mai mers la muncă la spitalul Pugliese Ciaccio din orașul calabrez Catanzaro din 2005.

Angajatul, acum în vârstă de 57 de ani, este acuzat de abuz în funcție, fals în înscrisuri și șantaj în formă agravată.

Șase manageri sunt investigați, fiind suspectați că l-au ajutat să chiulească, un fenomen des întâlnit în sectorul public italian. Poliția a ridicat documente salariale și de prezență, luând și declarații de la colegii acestuia.

Chiulangiul este acuzat și că, în 2005, ar fi amenințat-o pe directoarea spitalului pentru ca aceasta să nu îi facă un raport disciplinar pe tema absenței de la muncă. Aceasta s-a pensionat ulterior, iar chiulul bărbatului a continuat pentru că prezența sa la muncă nu a fost verificată nici de următorul director, nici de departamentul de resurse umane, potrivit poliției.

În 2016, guvernul italian a înăsprit legislația împotriva celor care nu vin la muncă, după ce mai multe investigații ale poliției au dezvăluit cât de răspândit este absenteismul în sectorul public.

Printre cazurile care au revoltat publicul s-au numărat cel al primăriei din Sanremo, unde 35 de angajați păcăleau sistemul de pontaj sau cel al unui polițist de la rutieră care locuia în clădirea în care lucra și care a fost filmat pontând de intrare îmbrăcat doar în chiloți înainte să se ducă înapoi la culcare.