​Ţările europene au început, miercuri, să pregătească folosirea vaccinului pentru Covid-19 al Johnson & Johnson şi să accelereze campaniile de imunizare, după ce autoritatea europeană de reglementare în domeniul sănătăţii şi-a dat acordul, iar livrările au fost reluate după o săptămână de pauză, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Vaccinul Janssen al Johnson and JohnsonFoto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul german al Sănătăţii a anunţat că va începe livrările de vaccinuri către statele federale, pentru a fi utilizate în curând în centrele de vaccinare, şi că medicii de familie ar trebui să reia utilizarea vaccinului începând de miercuri, în timp ce Franţa va primi vaccinul de săptămâna următoare.

Olanda a planificat să înceapă să utilizeze vaccinul dezvoltat de J&J săptămâna viitoare.

Puţin peste 320.000 de doze au ajuns în zece din 30 de state membre ale Spaţiului Economic European (SEE), începând de miercuri, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Polonia şi Olanda au constituit cea mai mare parte a stocurilor, cu 117.600 şi, respectiv, 79.200 doze.

Aceasta este doar o mică parte din cele 134 de milioane de doze de vaccinuri pentru Covid-19 livrate de la lansarea campaniilor de vaccinare în urmă cu aproape patru luni şi comparate cu livrările mai mari de la Pfizer -BioNTech de-a lungul timpului.

Dar sosirea celui de-al patrulea vaccin autorizat pentru utilizare în Europa oferă speranţă, pe măsură ce guvernele se luptă să primească vaccinuri după un început lent, afectat de probleme de producţie şi de îngrijorări legate de siguranţă.

Regiunea se luptă, de asemenea, cu o creştere a numărului de infecţii care a forţat unele ţări să reintroducă restricţii.

J&J urmează să livreze 55 de milioane de doze de vaccin către UE până la sfârşitul lunii iunie. Livrările vor avea loc după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat marţi că a găsit o posibilă legătură între vaccinul J&J şi problemele rare de coagulare a sângelui la adulţii cărora li s-au administrat vaccinul în Statele Unite, dar a spus că beneficiile vaccinului cu o singură doză depăşesc riscurile.

J&J a declarat marţi, în urma anunţului EMA, că va relua livrările în urma ştirilor, dar nu a dat niciun detaliu cu privire la calendarul acestora.

Compania a întrerupt livrările marţea trecută, la doar câteva zile de la lansarea în UE, după ce autorităţile de reglementare din SUA şi UE au lansat o investigaţie asupra cheagurilor rare de sânge la nivel cerebral, combinate cu un număr scăzut de trombocite din sânge, care au fost raportate la şase femei vaccinate.

Foarte puţine vaccinuri fuseseră administrate în UE înainte de suspendarea transporturilor.

În timp ce EMA a declarat că vaccinul este sigur, a lăsat la latitudinea statelor membre ale Uniunii Europene să decidă cum să-l folosească, luând o poziţie similară cu cea folosită în cazul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca.

Autorităţile de reglementare americane vor decide la sfârşitul acestei săptămâni dacă vor relua utilizarea vaccinului de la J&J. Aproape 8 milioane de oameni din Statele Unite au primit vaccinul J&J.

J&J a declarat că lucrează îndeaproape cu autorităţile de reglementare şi a menţionat că nu a fost stabilită nicio relaţie de cauzalitate clară între cazurile de coagulare a sângelui şi vaccinare.