Terasele barurilor și restaurantelor se vor redeschide în Grecia pe 3 mai, dar călătoriile între regiuni vor fi totuși interzise pentru sărbătorile de Paște, a anunțat miercuri premierul Kyriakos Mitsotakis, potrivit AFP.

Restaurant GreciaFoto: Ellen Rooney / robertharding / Profimedia Images

Într-o adresă televizată despre calendarul ridicării treptate a restricțiilor și a relansării activităților economice și sociale, șeful guvernului a declarat că sezonul turistic se va deschide pe 15 mai.

"Pe 3 mai, restaurantele se vor redeschide afară, iar starea de acoperire va fi limitată la ora 23:00, cu autotestări obligatorii pentru angajați, distanța dintre locuri și toate măsurile sanitare bine cunoscute", a spus premierul într-un comunicat.

Restricțiile privind călătoriile neesențiale între regiunile Greciei vor rămâne în vigoare pentru sărbătorile de Paște. Călătoriile între departamente sunt autorizate numai din motive „esențiale”, familiale sau profesionale.

În timpul sărbătorilor de Paște, grecii părăsesc de obicei marile orașe spre zonele rurale sau insule.

Bisericile vor fi deschise, dar numărul credincioșilor este limitat. Slujbele religioase vor fi sărbătorite mai devreme în ziua respectivă pentru a respecta limita de timp.

Toți școlarii și studenții se vor întoarce la scoală lor până pe 10 mai. Elevii de liceu cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani participă deja la cursuri de la mijlocul lunii aprilie.

Sezonul turistic se va deschide oficial pe 15 mai.

"Avem aliați noi: vaccinarea, testarea și, de asemenea, vremea caldă ne oferă speranța că această aventură fără precedent se va încheia în curând", a asigurat șeful guvernului.

De marți, grecii cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani vor avea acces la vaccinul AstraZeneca, stocurile fiind disponibile din cauza reticenței unei mari părți a populației de a fi vaccinată, au anunțat autoritățile sanitare.

Grecia a înregistrat miercuri 3.015 cazuri de contaminare și 86 de decese în 24 de ore, aducând numărul total de cazuri și decese la 323.639 și respectiv 9.713.

Anunțul autorităților elene vine după ce acestea au ridicat luni carantina obligatorie de 7 zile la intrarea în țară pentru rezidenții din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite, Serbia, Israel și Emiratele Arabe Unite.