Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat miercuri că deschide o anchetă asupra poliției din Minneapolis, a doua zi după ce ofițerul de poliție Derek Chauvin a fost condamnat pentru asasinarea afro-americanului George Floyd, potrivit AFP.

Politie MinneapolisFoto: Wikimedia Commons

"Departamentul de Justiție a lansat o anchetă pentru a stabili dacă Poliția din Minneapolis urmează un model sau practici de poliție neconstituționale sau ilegale", a spus ministrul Justiției Merrick Garland.

Ancheta, separată de cea actuală a morții lui George Floyd, își propune să stabilească dacă poliția din Minneapolis, un oraș din nordul Statelor Unite, folosește sistematic forța excesivă, inclusiv în timpul protestelor legale, a adăugat el.

Ancheta se va concentra, de asemenea, asupra posibilelor discriminări sau rele tratamente cauzate de poliție persoanelor cu probleme de comportament, a spus Merrick Garland.

Dacă se dovedește existența practicilor ilegale, ar putea urma proceduri legale care au ca scop forțarea orașului să întreprindă reforme majore ale poliției.

"Departamentul Justiției va acționa decisiv în această căutare a dreptății" în Minneapolis, a spus Garland.

Sub președinția lui Barack Obama, autoritățile federale lansaseră investigații răsunătoare vizând orașe din Statele Unite unde ofițerii de poliție erau acuzați de rasism sau abuz de putere, precum Baltimore, Chicago sau San Francisco.

Donald Trump și-a exprimat ulterior opoziția față de astfel de investigații.

Proiectul de reformă a poliției

Camera Reprezentanților a adoptat pe 5 martie un proiect de reformă profundă a forțelor de ordine, care nu este sigur că va trece de Senat.

Proiectul de lege prevede, între altele:

  • să se interzică priza de sufocare,
  • să se limiteze transferul de echipamente militare forțelor de ordine,
  • să se creeze un registru național al polițiștilor demiși pentru abuzuri.
  • Textul ataca de asemenea larga imunitate de care se bucură polițiștii în cazul procedurilor civile.
  • Prevede de asemenea oprirea, la infracțiunile având legătură cu stupefiantele, mandatelor de percheziție care permit polițiștilor să intre la suspecți fără să bată la ușă.