Înalta curte a Marii Britanii a hotărât miercuri că fiul unui miliardar rus a conspirat cu acesta pentru a-și împiedica mama să obțină ceea ce se crede că este cea mai mare sumă acordată în Marea Britanie în urma unui divorț, relatează Associated Press.

Temur AkhmedovFoto: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Instanța a decis ca Tatiana Akhmedova să primească 450 de milioane de lire sterline (625 de milioane de dolari) ca urmare a partajului.

Femeia în vârstă de 48 de ani i-a acuzat pe fostul său soț, Farkhad Akhmedov, 65 de ani, și pe fiul lor, Temur Akhmedov, 27 de ani, că au conspirat pentru a ascunde bunuri care ar fi urmat să fie partajate.

Judecătorea Gwynneth Knowles a Înaltei Curți a Marii Britanii a declarat că Temur Akhmedov a fost „locotenentul” tatălui său și că ar fi participat și ajutat activ „schemele” de ascundere a bunurilor.

Knowles a afirmat că sume foarte mari de bani au fost transferate de la tată către fiul său și a hotărât că acesta trebuie să îi plătească despăgubiri în valoare de 75 de milioane de lire sterline (aproximativ 104 milioane de dolari).

Judecătoarea a comparat disfuncționalitățile familiei Akhmedov cu disputele familiale din deschiderea romanului Anna Karenina a lui Lev Tolstoi.

„Toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”, a scris Knowles în motivarea deciziei.

„Cu scuze pentru Tolstoi dar familia Akhmedov este una dintre cele mai nefericite care au compărut vreodată în sala mea de judecată”, a continuat aceasta.

Akhmedova, căreia un alt judecător britanic i-a acordat în 2016 41,5% din averea fostului ei soț, echivalentul a 453 de milioane de lire sterline, a salutat decizia de miercuri.

„Hotărârea de astăzi este încheierea inevitabilă dat fiind eșecul lui Farkhad de a se comporta onorabil în prima instanță”, a afirmat aceasta într-un comunicat.

Aceasta făcea referire la faptul că Înalta Curte a stabilit că fostul ei soț nu a plătit nimic „voluntar” și că până în prezent a primit doar 5 milioane de lire sterline din uriașa sumă.

Ea a relatat că miliardarul a încercat să ascundă suma și că a demarat procedurile legale din Marea Britanie pentru a primi ceea ce i se datorează.

Farkhad Ahmedov a respins decizia instanței.

„Complet previzibil, dată fiind decizia inițială greșită și nechibzuită, curtea din Londra a hotărât în favoarea transpunerii 'păcatelor' tatălui asupra unui fiu inocent și loial”, a declarat acesta.

Un purtător de cuvânt al lui Temur Akhmedov a declarat că acesta a fost „prins în destrămarea mariajului părinților săi” și că „nu a încercat niciodată să ia partea cuiva sau să se implice dar a fost inevitabil prins într-un vortex al unei dispute familiale amare”.

„Deși este în mod fundamental în dezacord cu această hotărâre, el o va considera un preț ce merită plătit dacă va duce la o înțelegere rezonabilă între părinții pe care îi iubește”, a adăugat acesta.

Farkhad Akhmedov a argumentat că întrucât el și soția sa nu sunt cetățeni britanici și nu s-au căsătorit în Marea Britanie un judecător din această țară nu avea jurisdicție pentru a lua o astfel de decizie.

Citește și: