O posibilă ofensivă a Rusiei în Ucraina va împiedica Germania să își păstreze actuala poziție privind gazoductul Nord Stream 2, afirmă Daniel Fried, fostul ambasador american la Varșovia, într-un interviu acordat Euractiv.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

„O ofensivă militară rusească împotriva Ucrainei va face și mai dificil pentru Germania să își mențină poziția actuală”, a declarat acesta, adăugând că soluția cea mai bună pe termen scurt este suspendarea lucrărilor de construcție sau un moratoriu asupra proiectului de către Germania și suspendarea sancțiunilor americane.

„Acest lucru va acorda tuturor părților [Polonia, Ucraina, Comisia Europeană, Germania și Rusia] șansa de a reflecta asupra celei mai bune căi înainte. De asemenea ar putea amâna decizia până după alegerile din Germania (n.r. programate pentru 26 septembrie). Iar asta ar putea fi o ocazie pentru Germania de a-și reconsidera poziția”, susține diplomatul.

Fried afirmă că guvernul german comite o greșeală de 15 ani, din perioada în care Gerhard Schröder era cancelar la Berlin.

„Ceea ce a făcut Schröder este o rușine. Germania o știe. Dar trebuie să ne amintim constant că sistemul Putin este o amenințare la adresa Europei și a democrației”, spune acesta, subliniind că proiectul Nord Stream 2 este o idee proastă deoarece va duce la divizarea pieței energetice din Europa.

„Asta îi acordă lui Putin oportunitatea de a vinde gaz Germaniei prin ocolirea Poloniei și de asemenea să nu treacă nici prin Ucraina. Guvernul SUA ar putea folosi arme precum sancțiunile pentru a distruge Nord Stream 2. Ar putea încerca acest lucru dar ar fi costisitor în ceea ce privește relațiile cu Germania”, mai afirmă fostul ambasador.

„Am auzit că guvernul german va lua în considerare atenuarea impactului negativ al Nord Stream 2. Ar trebui să fie interzis ca rușii să comunice cu germanii peste capul polonezilor, ucrainenilor și a altora”, a spus acesta, precizând însă că părțile ar trebui să asculte ce vrea să ofere Berlinul.

„Nu vreau să-i conving pe polonezi să accepte în avans o înțelegere. Dar să analizeze oferta - de ce nu?”, a concluzionat Fried.

Pe același subiect: