Poliţia din Irlanda de Nord a anunţat marţi că există indicii "puternice" că un dispozitiv exploziv găsit luni sub maşina unei poliţiste era "viabil" şi ar fi putut fi instalat de gruparea teroristă Noua IRA,grupul republican disident care luptă pentru reunificarea Irlandei, transmit dpa, Reuters şi AFP.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

Mark McEwan, comandant adjunct al poliţiei nord-irlandeze, a explicat presei la Belfast că poliţista a descoperit luni un obiect suspect lângă maşina sa, în apropiere de locuinţa ei din Dungiven.

Potrivit poliţiei, era vorba de un "dispozitiv viabil cu explozibili ataşaţi de un recipient" care conţinea un lichid inflamabil.

Dispozitivul "era proiectat să provoace o deflagraţie care ar fi cuprins maşina victimei, pe toţi cei aflaţi în preajmă", a menţionat McEwan.

Acesta a adăugat că bomba era amplasată în spatele maşinii, în dreptul scaunului de copil, ceea ce "demonstrează o desconsiderare totală faţă de viaţa unei mame şi a copilului ei", potrivit Agerpres.

Provincia britanică Irlanda de Nord, care a votat în proporţie de 56% pentru permanenţă la referendumul din 2016, priveşte cu unanimă îngrijorare la viitorul care o aşteaptă. "Ne temem că Brexit înseamnă pierderea libertăţilor şi a protecţiei de care ne-am bucurat ca europeni", se lamentează Andrew, şoferul de taxi care ne însoţeşte în turul vechilor treceri de frontieră care au separat ambele ţări până la Acordurile din Vinerea Mare din 1998.

Şi ideea că acordul provizoriu ar evita o "frontieră dură" între cele două Irlande nu convinge pe nimeni aici. Republicanii catolici au votat masiv împotriva Brexitului şi se tem de consecinţele părăsirii UE. Între timp, unioniştii, care au făcut campanie pentru ieşirea din "clubul comunitar", se tem că angajamentul va îndepărta Ulster de restul Regatului Unit.