Fundaţia activistei Greta Thunberg va aloca 100.000 de euro sistemului Covax, pentru a lupta contra "tragediei care este inegalitatea în privinţa vaccinului" în faţa pandemiei, denunţă tânăra militantă ecologistă din Suedia, potrivit AFP.

Foto:

Suma care va fi transferată fundaţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii va fi destinată pentru "cumpărarea vaccinurilor contra Covid-19, în cadrul efortului mondial pentru un acces echitabil la vaccinuri al persoanelor în risc", a anunţat OMS, luni, într-un comunicat.

"Comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult pentru a atenua tragedia care este inegalitatea privind vaccinul", a estimat tânăra, citată în comunicat, înainte de a participa la o conferinţă de presă cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Avem mijloacele la dispoziţia noastră pentru a corecta dezechilibrul enorm care există astăzi în lume în lupta contra Covid-19. La fel ca schimbarea climatică, trebuie să-i ajutăm mai întâi pe cei mai vulnerabili", a subliniat Greta Thunberg, devenită o figură importantă în lupta contra schimbărilor climatice după ce a declanşat, singură, o grevă şcolară prin care denunţa inacţiunea statelor.

Ea a spus că este convinsă că sistemul Covax - un parteneriat public-privat între OMS, Alianţa pentru vaccin (GAVI) şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) care trebuie să garanteze o distribuire echitabilă în special în 92 de ţări sărace - este răspunsul corect. Pentru moment, sistemul se luptă, în special pentru că India a blocat exporturile de vaccin AstraZeneca fabricat pe teritoriul său dar şi pentru că ţările bogate au preferat mai degrabă să se aprovizioneze direct cu vaccinuri decât să se bazeze pe Covax. "Încurajez comunitatea mondială să urmeze exemplul Gretei şi să facă ce poate ea, în susţinerea Covax, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili contra acestei pandemii", a insistat doctorul Tedros.