Franța își începe experimentele cu un „permis de sănătate” care ar putea prefigura dispozitivul preconizat la sfârșitul lunii iunie de către Bruxelles pentru a certifica rezultatele testelor și a vaccinării anti-Covid și pentru a „facilita” călătoriile în interiorul UE, potrivit AFP.

Vaccinare in Perpignan, FrantaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Aplicația mobilă TousAntiCovid, deja descărcată de aproape 15 milioane de persoane din Franța, va fi actualizată de luni seara pentru a include un „notebook” pentru a stoca dovada unui rezultat valid (și negativ) al testului, fie că este antigenic sau PCR.

Aplicația va face posibilă stocarea „unui certificat de recuperare de la Covid-19” și, din 19 aprilie, a certificatului de vaccinare.

Franța își va testa mai întâi sistemul pe anumite zboruri spre Corsica (Air France și Air Corsica își vor informa clienții eligibili), apoi în următoarele săptămâni către străinătate. Comisia Europeană va da apoi un semnal verde pentru a-l generaliza călătoriilor transfrontaliere.

Potrivit guvernului și Direcției Generale pentru Sănătate, datele de sănătate ale utilizatorului nu sunt schimbate în rețea după certificare, iar autoritatea de reglementare franceză a datelor cu caracter personal (Cnil) a fost consultată doar în cadrul unui „sfat”.

În același timp, guvernul își continuă activitatea de a integra în aplicația TousAntiCovid (văzută acum ca un „cuțit de armată elvețian” în lupta împotriva epidemiei) un sistem care să permită accesul în locuri închise.

Agenția europeană de poliție Europol a avertizat călătorii în februarie să fie prudenți cu privire la vânzarea în aeroporturi a certificatelor false de teste negative Covid-19 de către criminalitatea organizată, pentru sume de până la 300 de euro fiecare.

Mai multe arestări au avut loc în Franța, Marea Britanie, Spania sau Olanda, făcând statele membre conștiente de necesitatea de a garanta autenticitatea rezultatelor negative ale testelor necesare călătoriei.