Autoritatea penitenciarelor din Rusia a transmis luni că a decis transferul opozantului Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei, la un spital destinat deținuților, relatează Reuters.Administrația SUA a avertizat Rusia că vor exista consecinţe dacă Alexei Navalnîi va muri în închisoare.

Alexei NavalniiFoto: Instagram/navalny

UPDATE 13.31: Kremlinul susține că nu are informații despre starea de sănătate a lui Navalnîi, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, Kremlinul a transmis că Putin nu poate lua niciun fel de măsuri privind monitorizarea stării de sănătate a deținuților. Pe de altă parte, orice protest de solidarizare cu Navalnîi va fi considerat ”ilegal”.

Conducerea închisorii a mai susținut că starea de sănătate a opozantului rus în vârstă de 44 de ani este ”satisfăcătoare”, adăugând că acesta ar fi consultat zilnic de către un medic.

“O comisie medicală a decis mutarea lui A. Navalnîi la un spital regional pentru deținuți. Starea sa de sănătate este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic. Pacientului i s-a prescris terapie pe bază de vitamine, cu acordul său”, a transmis conducerea închisorii, potrivit The Moscow Times.

Zilele trecute, medici apropiaţi ai lui Alexei Navalnîi au cerut să li se permită să îl vadă pe opozantul rus, care este bolnav şi în greva foamei, ei spunând că acesta poate suferi în orice moment un stop cardiac.

Navalnîi a intrat în greva foamei în data de 31 martie, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie din Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, situată la 100 de kilometri est de Moscova, cunoscută drept una dintre cele mai dure din Rusia. Aliaţii opozantului rus au lansat un apel către populaţie să iasă în stradă la 21 aprilie pentru a-i salva viaţa lui Navalnîi.

Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat că Administrația SUA a avertizat Rusia că vor exista consecinţe dacă Alexei Navalnîi va muri în închisoare.

”I-am comunicat guvernului rus că este responsabilitatea sa ce i se întâmplă domnului Navalnîi în custodia sa şi că va fi tras la răspundere de comunitatea internaţională. În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le-am lua, analizăm variante şi nu le voi spune în acest moment, dar am comunicat că vor exista consecinţe dacă domnul Navalnîi va muri”, a spus Sullivan la CNN.