Delegații Partidului Comunist au dezbătut sâmbătă și duminică asupra provocărilor cu care se confruntă Cuba, în ajunul retragerii lui Raul Castro: ea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani și înfruntă „subversiunea” internetului, potrivit AFP.

Raul CastroFoto: Ariel LEY ROYERO / AFP / Profimedia

Reprezentând „cei peste 700.000 de militanți” ai partidului, potrivit presei oficiale, dintr-o populație de 11,2 milioane, aproximativ 300 de delegați din toate provinciile țării s-au adunat la Havana pentru acest congres istoric, care a început vineri și a fost organizat în spatele usilor inchise.

Acestea sunt împărțite în trei comitete de lucru: unul dedicat economiei, al doilea „activității ideologice și muncii asupra maselor” și al treilea partid și politica sa de promovare a liderilor.

Cea mai mare situație de urgență este economică, deoarece PIB-ul s-a prăbușit cu 11% în 2020, cea mai gravă scădere din 1993, sub impactul sancțiunilor SUA și al pandemiei de coronavirus.

Vineri, în ultimul său discurs major în fruntea partidului, Raul Castro a cerut „revitalizarea procesului de actualizare a modelului economic și social” pe care îl lansase în 2008 cu o deschidere prudentă către sectorul privat și investițiile străine.

El a denunțat „mediocritatea și improvizația”, „birocrația în exces” și „corupția”, în această insulă care trebuie să importe 80% din ceea ce consumă.

Dar, în deschiderea către sectorul privat, "există limite care nu pot fi trecute, deoarece consecințele ar fi ireversibile și ar duce la erori strategice, la distrugerea însăși a socialismului și, prin urmare, a suveranității și independenței naționale".

Un alt subiect de dezbatere pentru partid: sosirea de la sfârșitul anului 2018 a internetului, care a stimulat cererile societății civile, încurajându-i pe unii să demonstreze, lucru nemaiauzit în Cuba.

Denunțând „subversiunea” rețelelor sociale și știrile false care sunt împărtășite acolo, Raul Castro a afirmat că „prin aceasta, formăm și răspândim în cele patru vânturi o imagine virtuală a Cubei ca societate pe moarte, fără viitor, prăbușindu-se și cedând locul exploziei sociale, atât de dorită de Statele Unite.

„Aceste circumstanțe necesită o transformare urgentă (...) pe teren ideologic”, a spus el.