Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta din Liga italiană, va fi judecat pentru că a blocat migranții pe mare în 2019 în timp ce era ministru de interne, s-a pronunțat sâmbătă instanța din Palermo, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procesul fostului ministru, care era la acea vreme vicepremier în guvernul lui Giuseppe Conte, va începe pe 15 septembrie.

Partidul de extremă dreaptă al lui Salvini, care face parte din coaliția aflată la putere în prezent și condusă de Mario Draghi, este acuzat de răpirea oamenilor și abuz de putere pentru că a interzis debarcarea a 147 de migranți salvați pe mare de ONG-ul Open Arms în august 2019 și a refuzat timp de șase zile să acorde un port sigur de acostare navei ONG spaniole, care a ancorat pe mica insulă italiană Lampedusa (sudul Siciliei), deoarece condițiile de la bord s-au deteriorat.

"Apărarea patriei este datoria sacră a fiecărui cetățean (...) Voi fi judecat pentru asta, pentru că mi-am apărat țara? Voi merge acolo cu capul sus", a reacționat pe Twitter politicianul, care se confruntă cu până la 15 ani de închisoare și a fost prezent în instanță în timpul acestei audieri. "Aceasta este o decizie politică mai mult decât una judiciară", a declarat el reporterilor la ieșirea din instanță.

Open Arms, la rândul său, a salutat decizia instanței, spunând pe Twitter „fericiți pentru toți oamenii pe care i-am salvat”.

Într-un alt caz judecat la Catania, tot în Sicilia, Matteo Salvini este acuzat că a blocat pe mare o sută de migranți salvați de nava „Gregoretti” a gărzii de coastă italiene, încă în vara anului 2019. Procuratura a cerut urmărirea penală.

În 2018, Salvini a intrat în guvernul de coaliție al Ligii cu Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem) după scorul istoric atins de partidul său la alegerile legislative.

Dar, în august 2019, în urma unor sondaje favorabile, el a provocat o criză guvernamentală, cu partenerii săi M5S, în speranța de a remodela balanța de putere în timpul alegerilor legislative anticipate.