Autoritățile filipineze au anunțat sâmbătă un sechestru record de 200 de tone de crustacee gigantice, inclusiv scoici gigantice (Tridacna gigas), specii pe cale de dispariție a căror valoare, pentru o astfel de cantitate, ar fi de aproape 25 de milioane de dolari pe piața neagră, potrivit AFP.

Tridacna gigasFoto: Hotnews

Aceste imense moluște bivalve, printre cele mai mari din lume, sunt căutate pentru a înlocui fildeșul acum interzis, iar ecologiștii sunt alarmați de acest braconaj din ce în ce mai important și devastator pentru ecosistemul marin.

Pe mare, aceste scoici gigantice găzduiesc într-adevăr tot felul de alge care reprezintă o sursă de hrană pentru un număr mare de pești, inclusiv pentru cei capturați de oameni.

Printre sutele de scoici confiscate vineri, în provincia Palawan, se află numeroase scoici gigantice (Tridacna gigas), de până la 1,30 m lungime și cântărind până la 250 kg, care sunt o specie protejată, deoarece este în pericol de dispariție.

"Scoaterea acestor scoici gigantice din habitatul lor natural este un fel de crimă intergenerațională", a declarat pentru AFP Jovic Fabello de la Palawan Council for Sustainable Development.

"Acest lucru va afecta permanent ecosistemul marin și generațiile viitoare vor fi private de resursele sale", a adăugat el. Patru suspecți au fost arestați în timpul acestei confiscări care depășește cu mult cele 80 de tone din luna trecută în aceeași regiune, care a fost una dintre cele mai importante efectuate până acum.

Arhipelagul Palawan este foarte bogat din punct de vedere al biodiversității, dar este, de asemenea, un loc unde are loc comerțul ilegal cu pangolini, țestoase marine și păsări sălbatice.

Reglementările din domeniul pescuitului din Filipine interzic colectarea crustaceelor ​​gigant, considerate o specie pe cale de dispariție. Infractorii se confruntă cu pedepse de până la opt ani de închisoare și amenzi de până la 50.000 de euro.