Sfidându-l pe Joe Biden, mai mulţi parlamentari progresişti au prezentat joi un proiect de lege pentru creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme, dominată de conservatori, o propunere aspru criticată de republicani şi respinsă de şefa democrată a Congresului, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Foto:

La mai puţin de o săptămână de la înfiinţarea unei comisii pentru reforma templului dreptului american, ordonată de preşedintele democrat, mesajul este clar: aripa progresistă a partidului nu vrea să aştepte şi caută să se facă auzită.

"Nu avem nevoie de o comisie care să ne spună că trebuie să restabilim echilibrul Curţii", a lansat un membru progresist din Camera Reprezentanţilor, Mondaire Jones. A mări numărul de judecători "înseamnă să ne salvăm democraţia".

"Curtea Supremă a Statelor Unite nu mai funcţionează", a declarat senatorul Ed Markey, alături de el, la o conferinţă de presă susţinută în faţa clădirii Înaltei Curţi pentru a-şi prezenta proiectul de lege.

Curtea Supremă, care decide în Statele Unite în multe aspecte ale societăţii, cum ar fi accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale, are nouă magistraţi numiţi pe viaţă. Sunt numiţi de preşedintele Statelor Unite şi trebuie confirmaţi de Senat.

În prezent, are şase judecători conservatori, dintre care trei au fost numiţi de fostul preşedinte republican Donald Trump.

"Nimeni nu poate spune că o super-majoritate de şase judecători ultraconservatori republicani dă o curte echilibrată", a afirmat Christopher Kang, responsabil al unei organizaţii care pledează pentru reforma Curţii, "Demand Justice".

Proiectul de lege ("Judiciary Act of 2021") prevede adăugarea a patru locuri la Curte, de la nouă la 13.

Democraţii controlează majoritatea în Cameră şi Senat pe lângă Casa Albă. Dar marja lor este prea restrânsă pentru a trece peste opoziţia acerbă a republicanilor în faţa acestei idei.

Cu atât mai mult cu cât, chiar şi printre democraţi, unii consideră că trebuie aşteptate concluziile comisiei, cu preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, în frunte.

Ea a afirmat joi că nu sprijină proiectul de lege şi a avertizat că nici măcar nu o va supune votului.

Influenta democrată a subliniat însă că ideea merită studiată, dar urmând "abordarea corectă" a preşedintelui Joe Biden.