​Parlamentul francez a adoptat, joi, o lege care caracterizează actul sexual cu un copil cu vârsta de sub 15 ani drept viol, pedeapsa putând ajunge până la 20 de ani de închisoare, aducând codul penal mai aproape de legislaţia din multe alte state occidentale, transmite Reuters, preluată de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timp ce vârsta legală pentru sexul consimţit era de 15 ani, procurorii din Franţa trebuiau să dovedească faptul că actul sexual nu a fost consimţit, pentru a obţine o condamnare pentru viol.

”Aceasta este o lege istorică pentru copiii noştri şi pentru societate”, a afirmat ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, în Adunarea Naţională.

”Niciun agresor adult nu va mai putea susţine că actul sexual cu un minor mai mic de 15 ani a fost consimţit”.

Votul în favoarea acestei legi a fost în unanimitate pentru versiunea finală, a anunţat Adunarea Naţională pentru Twitter.

Au existat îngrijorări din partea unor parlamentari că o vârstă de consimţământ sub care actul sexual constituie în mod automat viol ar putea incrimina o relaţie sexuală consensuală între un minor şi o persoană cu doar câţiva ani mai în vârstă.

În consecinţă, a fost creată o clauză de tipul ”Romeo şi Julieta”, care permite relaţii sexuale între un minor şi o persoană cu o vârstă mai mare cu cel mult cinci ani. Clauza nu se va aplica în cazurile de agresiune sexuală.

Legislaţia consideră, de asemenea, că actul sexual incestuos cu un minor de sub 18 ani este un viol.

Într-o ţară care a preţuit multă vreme imaginea sa de ţară a seducţiei şi a romantismului, abuzurile sexuale împotriva femeilor şi copiilor au rămas nedetectate sau nedeclarate în eşaloanele superioare ale puterii şi în cercurile celebrităţilor.

Dar în ultimii ani a avut loc o schimbare de mentalitate. Mişcarea #MeToo, care s-a extins la nivel mondial după ce în 2017 numeroase femei l-au acuzat pe producătorul american de film Harvey Weinstein de agresiune sexuală, s-a dovedit a fi un moment decisiv în Franţa.

La fel şi căderea în dizgraţie, în 2020, a unui scriitor francez care a scris deschis despre pedofilia sa.

Franţa îşi înăsprise deja legile privind delictele sexuale în 2018, când a interzis hărţuirea sexuală pe străzi, persoanele care fac remarci sexuale şi indivizii agresivi fiind pasibili la amenzi aplicabile pe loc.