Mai multe contre verbale dure au avut loc joi între miniștrii turci și greci de externe în timpul unei conferințe de presă la Ankara care are tocmai rolul de a calma diferendele dintre cele două părți și a relua dialogul, potrivit AFP.

Mevlut CavusogluFoto: Facebook/ Mevlut Cavusoglu

Turcul Mevlut Cavusoglu și grecul Nikos Dendias s-au contrat pe teme privind frontierele maritime, a migranților și a tratamentului minorităților în timpul unei conferințe de presă în urma unei vizite la Ankara a ministrului grec care ar trebui să consolideze dialogul inițiat de cele două țări pentru rezolva disputele lor.

„Dacă aduceți acuzații atât de grele împotriva țării mele și a poporului meu, sunt obligat să le răspund”, a răspuns Cavusoglu, vizibil exasperat de declarațiile omologului său grec.

Dendias a criticat în special activitățile turcești în Marea Egee și în estul Mediteranei și ceea ce el consideră o aplicare defectuoasă de către Ankara a unui acord privind migranții cu Uniunea Europeană.

„Poziția Greciei este clară și nu este prima dată când o auziți: Turcia a încălcat în Marea Egee și în estul Mediteranei legislația internațională și convenția (internațională) maritimă... Turcia a realizat 400 zboruri peste solul grecesc ”, a spus Dendias.