Membri ai familiei regale din Marea Britanie nu vor purta uniforme militare la ceremonia de înmormântare a Ducelui de Edinburgh, sacrificând astfel o veche tradiție pentru a nu-l pune într-o situație jenantă pe prințul Harry, care și-a pierdut titlurile militare atunci când a renunțat la rolul activ în cadrul monarhiei și s-a retras în California împreună cu soția sa, relatează presa britanică.

Printul Philip si printul HarryFoto: TONY CLARK / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ducele de Sussex ar fi riscat să fie singurul bărbat fără uniformă militară la funeraliile care vor avea loc sâmbătă, în ciuda faptului că a servit armata britanică în două stagii în Afganistan.

Protocolul prevede ca Harry să se îmbrace în haine civile, dar va avea voie să-și poarte medaliile.

Noua regulă evită și alte situații neplăcute legate de Ducele de York, prințul Andrew, care s-a retras și el din rolul de membru activ al casei regale în urma scandalului din jurul relației de prietenie avute cu magnatul Jeffrey Epstein, condamnat pentru agresiuni sexuale. Anul trecut, prințul trebuia să fie avansat la gradul de amiral cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

Buckingham Palace ar urma să facă noi precizări legate de modul în care vor decurge funeraliile de sâmbătă. Potrivit unor surse citate de The Sun, Regina este cea care a decis că soluția cea mai simplă este ca toată lumea să poarte haine civile, negre, în semn de doliu.

Prințul consort a murit vinerea trecută, la Castelul Windsor. În iunie ar fi împlinit 100 de ani. Regina a dispus opt zile de doliu național, însă nu vor fi funeralii de stat, ci doar ceremonie restrânsă, fără accesul publicului, având în vedere și restricțiile antiCovid.