Capacitatea SUA de a colecta informaţii şi de a acţiona împotriva ameninţărilor extremiste din Afganistan se va diminua după retragerea trupelor americane, a avertizat miercuri directorul CIA, William Burns. Remarcile directorului CIA, făcute în cadrul unei audieri în comisia pentru informaţii a Senatului, scot în evidenţă un risc-cheie inerent al deciziei preşedintelui Joe Biden de a retrage toate forţele SUA din Afganistan, în pofida faptului că pe teritoriul său sunt prezente în continuare elemente ale Al-Qaida şi ale Statului Islamic, notează Reuters citată de Agerpres.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

"Când va veni timpul retragerii armatei SUA, capacitatea guvernului SUA de a colecta informaţii şi de a acţiona în privinţa ameninţărilor va scădea. Asta-i realitatea", a subliniat Burns, în audierea desfăşurată cu câteva ore înainte ca Biden să anunţe că toţi soldaţii americani rămaşi în Afganistan vor fi retraşi înainte de 11 septembrie a.c., când se împlinesc 20 de ani de la atacurile reţelei teroriste Al-Qaida, aflate la originea invaziei SUA.

Burns a menţionat că după plecarea militarilor guvernul american îşi va păstra totuşi capacităţi care vor "ajuta SUA să anticipeze şi contracareze orice efort de reconstruire" a Al-Qaida.

Un raport al ONU a indicat în ianuarie că în Afganistan mai sunt circa 500 de combatanţi ai Al-Qaida şi că talibanii menţin relaţii apropiate cu gruparea islamistă extremistă.

Talibanii neagă însă existenţa de militanţi ai Al-Qaida pe teritoriul afgan. Preşedintele Biden a afirmat că Statele Unite vor monitoriza ameninţarea teroristă, vor reorganiza capacităţile de combatere a terorismului şi vor menţine în regiune active substanţiale pentru a răspunde ameninţărilor la adresa SUA apărute pe teritoriul afgan după plecarea trupelor.

"Probabil nu există niciun loc pe glob unde SUA şi partenerii lor să nu poată ajunge", a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles, aminteşte Reuters.

Avertismentul lui Burns reflectă însă preocupările multor experţi în sensul că retragerea va scădea semnificativ securitatea ofiţerilor de informaţii americani, afectându-le astfel abilitatea de a strânge informaţii în teren în timp util.

Potrivit lui Marc Polymeropoulos, fost ofiţer al CIA în Afganistan, agenţiile de spionaj se bazează pe sprijinul militarilor americani în chestiuni critice cum sunt securitatea şi evacuările medicale.

"Comunitatea de informaţii poate rămâne, în timp ce militarii pleacă? Nu văd cum ar fi posibil. Se ajunge la o situaţie similară cu modul cum se colectau informaţii în Afganistan înainte de 9/11 (atentatele din 11 septembrie 2001), care n-a mers prea bine", a notat fostul ofiţer CIA. Acesta a avertizat că problema răspunsului la noi ameninţări se va agrava dacă, aşa cum se tem unii oficiali şi experţi americani, după retragere va izbucni un război civil total.

Promisiunile lui Biden

Statele Unite vor continua să sprijine Afganistanul după retragerea tuturor trupelor, dar nu militar, a spus preşedintele Joe Biden într-un discurs susţinut miercuri seară.

”Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, a spus el de la Casa Albă, din încăperea din care în 2001 au fost anunţate primele atacuri aeriene americane ca replică la atentatele de la 11 septembrie. Data limită a retragerii trupelor coincide cu a 20-a comemorare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Cel puţin 2.500 de trupe americane sunt parte din misiunea NATO în Afganistan de 9.600 de trupe. Numărul trupelor americane pe teritoriul Afganistanului fluctuează, presa americană scriind că în prezent sunt în total aproximativ 3.500.

”Deşi nu vom rămâne implicaţi militar în Afganistan, munca noastră diplomatică şi umanitară va continua. Vom continua să sprijinim guvernul din Afganistan”, a promis Biden.