Asociația hotelierilor și restaurantelor din Bulgaria a avertizat guvernul să nu adopte o poziție dură față de Rusia deoarece Moscova ar putea suspenda zborurile către Sofia din cauza pandemiei, cum s-a întâmplat cu Turcia, lucru ce ar afecta sezonul turistic, relatează Euractiv.

Sunny Beach, BulgariaFoto: Michal Gorski

Asociația a cerut guvernului să profite de faptul că Moscova a suspendat zborurile charter către Turcia pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului, hotelierii dorind emiterea rapidă a unor vize pentru turiștii ruși.

Însă principala cerință a fost adresată ministerului bulgar de externe, asociația solicitând ca acesta să fie atent la comentariile sale privind Rusia.

„Acesta nu este momentul ca ministerul de externe să încerce să își flexeze mușchii prin declarații împotriva Federației Ruse fiindcă acest lucru este nociv economiei noastre. Fără o economie puternică nu există politică puternică”, au afirmat hotelierii într-un comunicat.

Cerința acestora vine în contextul în care luna trecută procurorii de la Sofia au arestat șase cetățeni bulgari, foști oficiali din Ministerul Apărării și serviciile de informații, acuzându-i de spionaj în favoarea Rusiei.

Procurorii bulgari afirmă că ar fi vorba de cea mai mare rețea de spionaj destructurată în această țară după al Doilea Război Mondial.

Numărul de turiști ruși care au ales Bulgaria pentru a-și petrece concediul a scăzut în ultimii ani, situație exacerbată de pandemia de Covid-19.

Însă stațiunile de pe litoralul bulgar continuă să fie o destinație importantă pentru turiștii ruși, atrăgând 350.000 de vizitatori din această țară doar în 2019.

Hotelierii sunt îngrijorați în mod deosebit și de situația tensionată de la granița cu Ucraina și de faptul că autoritățile bulgare au anunțat cu regularitate în ultimii doi ani că au descoperit spioni ruși.

Citește și: