Regina Elisabeta a II a și-a reluat îndatoririle regale participând la prima ceremonie după moartea soțului ei, Ducele de Edinburgh, relatează presa birtanică. Suverana a găzduit ceremonia dedicată retragerii din poziția de Lord Chamberlain a celui mai vârstnic asistent al casei regale, contele William Peel, cel care a coordonat până acum funeraliile prințului Philip, așa numita ”Operațiune al patrulea pod”.

Regina Elizabeth purtand mascaFoto: Hotnews

A fost un eveniment privat care s-a desfășurat la Castelul Windsor, regina acceptând însemnele oficiale deținute de acesta timp de 14 ani cât a exercitat funcția de Lord Chamberlain care se ocupă în mod obișnuit cu organizarea ceremoniilor regale.

Atribuțiile sale au fost deja preluate de fostul șef al serviciului de spionaj MI5 Andrew Parker, de la 1 aprilie, când Peel s-a pensionat, relatează The Guardian.

Prințul Philip a murit vineri dimineața la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat 8 zile de doliu național, urmând ca funeraliile să aibă loc în această sâmbătă. Familia regală va ține doliu timp de două săptămâni.