Directorul Agentiei americane de Informatii: Misiunea din Afganistan este in pragul esecului
Mike McConnell a declarat in timpul unei audieri la Washington ca presedintele Hamid Karzai controleaza aproximativ 30% din Afganistan, iar talibanii ocupa 10%, in timp ce restul teritoriului e sub controlul triburilor
Guvernul de la Kabul a respins ieri declaratiile lui McConnell, insistand ca se afla in controlul a "peste 360" din cele 365 de districte ale tarii. Declaratiile sefului informatiilor americane "sunt departe de realitate si le negam categoric", a precizat ministrul afgan al apararii.
Analistii sunt insa de parere ca declaratiile lui Mike McConnell sunt ecoul unor avertismente anterioare, care sustineau ca sunt necesare "schimbari urgente" pentru a "preveni ca Afganistanul sa devina un esec".
The Guardian sustine ca desi fortele NATO au ucis mii de insurgenti, o crestere recenta a violentelor a erodat autoritatea guvernului asupra provinciilor, iar criticii sustin despre Karzai ca este "primarul Kabulului".
Cresterea numarului de soldati din trupele internationale nu a adus stabilitatea dorita. In acest moment, SUA au 50.000 de soldati in Afganistan, iar alti 2.200 de infanteristi marini vor sosi in zona luna viitoare. Marea Britanie are 7.700 de soldati in regiune, majoritatea in provincia Helmand.
Desi inalti comandanti britanici sustin ca talibanii sunt in pragul infrangerii, analistii sunt de parere ca acestia isi adapteaza tacticile razboiului de gherila care au functionat foarte bine in cazul militantilor din Irak. Printre aceste tactici sunt mentionate dipozitivele explozive improvizate, dar si sustinerea miscarii insurgentilor prin contrabanda cu droguri.
In opinia lui McConnell, succesul talibanilor se datoreaza "oportunitatii" de a se putea retrage si adaposti in Pakistan.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
In Golful Porcilor macar s-a terminat inainte de a incepe.....
Americanii trebuie sa inteleaga ca "binele" propovaduit de ei nu este dorit pretutindeni. Altii au o alta notiune de "bine", Nu toata lumea gandeste la fel.
Americanii oare ce scuze au?
Aliatii pierd din cauza ca europenii fac mai multa gura decat treaba, uitati-va cat se cacaie sa trimita trupe de stabilizare in Kosovo.
ca sa nu mai zic de media si semidocti care considera ca nu e razboi drept si trupele trebuie retrase. Presupun ca talibanii ffaceau bine ce faceau, executand in strada oameni, obligandu-i pe fermieri sa cultive mac in loc de plante agricole. Unde erau militantii pentru drapturile omului cand femeile aveau statut de animal de casa si sclav? Presupun ca inaintau proteste oficiale scrie guvernului taliban. :))