În 16 zile au imunizat aproape întreaga populație. Cine unde? Buthan, un regat pașnic din Himalaya, amplasat între India și China și foarte aproape de Nepal, a întrecut Israelul, Statele Unite și Bahreinul în ceea ce privește vaccinările, imunizând în doar 16 zile 93% din populația sa adultă, 62% din totalul de 800.000, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania de vaccinare a început pe 27 martie - dezvăluie diverse mass-media internaționale, inclusiv Daily Sabah - și a fost favorizată imediat nu doar de populație, ci și de o rețea capilară de voluntari, numită „desuups” și de un lanț de frig bine organizat. Este interesant de aflat însă de ce, primind vaccinurile în ianuarie, au așteptat trei luni pentru a începe inoculările. De ce?

Pentru că au urmat sfaturile astrelor, mai precis cele ale astrologiei budiste, chiar dacă primul lot de 150.000 de doze de AstraZeneca produs în India fusese deja livrat în regat la sfârșitul lunii ianuarie. Prima doză de vaccin din Buthan a fost administrată unei femei născute în Anul Maimuței, operaţiunea fiind acompaniată de cântece și rugăciuni ale călugărilor.

Liniile graficului care arată capacitatea fiecărei țări de a vaccina dezvăluie sprintul Bhutanului, a cărui linie rămâne plană până la sfârșitul lunii martie, apoi curba se desprinde și se ridică fără să se mai retragă vreodată. "Fie ca acest mic pas al meu de astăzi să ne ajute pe toți să depășim această boală", a declarat beneficiara injecției, Ninda Dema, în vârstă de 30 de ani, citată de ziarul naţional Kuensel, relatează AP.

Dr. Pandup Tshering, secretar al Ministerului Sănătății, a declarat că vaccinurile sunt furnizate în continuare celor care nu au putut fi vaccinați în perioada campaniei și că țara are suficiente doze pentru a acoperi întreaga populație.

De la începutul pandemiei, în Bhutan s-au înregistrat 910 de infecții cu coronavirus și un singur deces.

Regatul Bhutan are o carantină obligatorie de 21 de zile pentru toate persoanele care sosesc în țară. Toate școlile și instituțiile de învățământ sunt deschise și monitorizate pentru respectarea protocoalelor Covid-19, a spus Tshering. Bhutan este ultimul regat budist rămas în Himalaya, țara trecând de la o monarhie absolută la o monarhie democratică și constituțională.