Parlamentarii cehi au respins marți planurile de a solicita supermarketurilor să vândă în principal produse alimentare din producția internă, eliminând măsura dintr-un proiect de lege privind calitatea alimentelor, pentru a respecta normele UE privind piața unică, relatează Mediafax.

Est-europenii vor produse la fel de bune ca in OccidentFoto: pixabay.com

Camera inferioară a Parlamentului a aprobat un proiect de lege privind alimentele, deja aprobat de Senat, care include un amendament privind eliminarea cotelor care fusese impuse în actul normativ, atunci când parlamentarii au votat pentru prima dată, în ianuarie.

Proiectul de lege are ca scop prevenirea dublului standard, o problemă discutată în statele foste comuniste, care au susținut că produse alimentare de calitate mai slabă, nedorite de consumatorii din statele bogate ale UE, sunt vândute pe piețele mai sărace din Est.

Majoritatea parlamentarilor au votat marți pentru a elimina cotele, după reacțiile altor membri ai Uniunii Europene. Primul ministru ceh Andrej Babis și-a exprimat opoziția, după votul surpriză din ianuarie.

Cotele ar fi obligat magazinele mai mari de 400 de metri pătrați să ofere produse locale cum ar fi fructele, legumele, laptele sau carnea în proporție de cel puțin 55%.

Comisia a declarat în ianuarie că restricțiile locale sunt contraproductive pentru libera circulație a mărfurilor care asigură securitatea alimentară.