Următorul film al lui Will Smith, „Emanciparea”, dedicat istoriei sclaviei din Statele Unite, nu va fi filmat conform planificării în Georgia, în semn de protest împotriva unei legi adoptate recent în acest stat american care, potrivit detractorilor săi, limitează accesul la urnele pentru minorități și în special pentru alegătorii afro-americani, potrivit AFP.

Will Smith in "Hancock"Foto: Hotnews

Datorită stimulentelor fiscale semnificative, Georgia a devenit în ultimii ani una dintre principalele locații de filmare din Statele Unite, găzduind de exemplu filmele Marvel sau seria „The Walking Dead”.

Dar adoptarea luna trecută a unui text care ar trebui să lupte împotriva fraudei electorale, în special prin consolidarea controalelor asupra identității alegătorilor care votează prin poștă, a stârnit un val de critici și de solicitări de boicot în sectoarele economice sau sportive.

Will Smith și Antoine Fuqua, directorul „Emancipării”, au decis luni să se alăture acestei mișcări de protest. „Nu putem, în sufletul și conștiința noastră, să oferim sprijin economic unui executiv care aplică legi electorale cu scopul de a restricționa accesul la urne (...) Cu regret ne simțim obligați să ne mutăm munca de la producția de film din Georgia în alt stat ", scriu artiștii într-o declarație trimisă AFP.

Pe lângă verificările de identitate întărite, textul semnat de guvernatorul republican al Georgiei interzice și distribuirea apei sau a alimentelor la cozile de la votare și restricționează numărul de urne instalate în oraș, pe stradă pentru depunerea buletinelor de vot.

Criticii legii i-au comparat dispozițiile cu restricțiile impuse de așa-numitele legi segregaționiste „Jim Crow”, introduse de multe state din sud după Războiul Civil pentru a limita dreptul la vot al afro-americanilor.

Noile prevederi electorale din Georgia „amintesc de obstacolele din calea votului care au fost adoptate la sfârșitul Reconstrucției pentru a împiedica mulți americani să voteze”, au declarat Will Smith și Antoine Fuqua, acesta din urmă cunoscut în special pentru filmul său „Training Day”.

În Georgia, unde rănile sclaviei și segregării sunt încă vii, datorită unei mobilizări record, în special a alegătorilor de culoare, președintele Joe Biden a câștigat în noiembrie 2020. O victorie contestată în acest stat de Donald Trump, care a afirmat în mod greșit că a fost victima fraudelor electorale.

Pentru a protesta împotriva noilor dispoziții, Liga Nord-Americană de Baseball (MLB) a anunțat vineri că All-Star Game 2021, programat pentru 13 iulie în Atlanta, capitala Georgiei, va fi organizat în sfârșit într-un alt stat.