Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit luni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru prima oară de la incidentul protocolar din timpul vizitei celor doi la Ankara, denumit de presă "Sofagate", avertizându-l că "nu va permite ca o astfel de situaţie să se repete", relatează France Presse.

Michel, Erdogan si von der LeyenFoto: Pignatelli/EUC / Zuma Press / Profimedia

"Preşedinţii von der Leyen şi Michel s-au reunit în cadrul întâlnirii lor săptămânale obişnuite şi au discutat o serie de probleme de actualitate", a explicat succint purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene după întrevedere.

Întâlnirea a avut loc la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, şi a durat aproape două ore.

Ursula von der Leyen "a spus clar că nu va permite niciodată să se mai întâmple o astfel de situaţie", a precizat o sursă a Comisiei.

Controversa privind prioritatea acordată lui Charles Michel în timpul întâlnirii celor doi la Ankara, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost percepută ca un afront de către Ursula von der Leyen.

Şefa Comisiei a fost plasată de protocol pe o canapea, la distanţă, în timp ce Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan au ocupat singurele două fotolii disponibile.

Serviciile Consiliului asigură că Charles Michel are prioritate pentru protocolul internaţional. Comisia contesta aceasta lectură şi solicită acelaşi rang de protocol pentru ambii lideri.

Ursula von der Leyen a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a "găsi un 'modus vivendi' cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor", a explicat anterior în cursul zilei purtătorul de cuvânt al acesteia, Eric Mamer, potrivit Agerpres.

"Ehm"

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebui să se aşeze. Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un "ehm". În cele din urmă, i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Momentul, criticat de eurodeputați

"<> este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia", a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum <> sau <>.