Teheranul a condamnat "ferm" luni seara noile sancțiuni anunțate de Uniunea Europeană împotriva a opt oficiali iranieni și a anunțat că oprește "orice dialog privind drepturile omului" cu cei douăzeci și șapte și "cooperarea rezultată din acest dialog.", potrivit AFP.

Facilitatile nucleare de la NatanzFoto: AP

„Este cu siguranță adecvat să respingem astfel de acțiuni din partea celor care pretind în mod fals că sunt campionii drepturilor omului, tocmai aceia care, din motive politice, nu doar că au rămas tăcuți în fața încălcării drepturilor poporului iranian și susțin sancțiuni ilegale impuse de Statele Unite (...), dar au și cooperat cu ei", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Saïd Khatibzadeh.

În consecință, adaugă Khatibzadeh, Iranul „suspendă orice dialog privind drepturile omului cu UE și orice cooperare rezultată din acest dialog, în special (în ceea ce privește) terorismul (lupta împotriva traficului de droguri) și refugiații”.

Uniunea Europeană a anunțat luni înghețarea activelor și interdicții de viză împotriva a opt oficiali iranieni din domeniul Securității pe care îi acuză că au luat parte la represiunea violentă a tulburărilor din noiembrie 2019 din Iran.