Luna postului musulman de Ramadan va începe marți în Arabia Saudită pe fondul pandemiei Covid-19 pentru al doilea an consecutiv, au anunțat autoritățile din țara în care s-a născut Islamul și unde se află luni cele mai importante locuri sfinte ale sale, potrivit AFP.

Rugaciune RamazanFoto: Profimedia Images/Godong/Robertharding

„Curtea Supremă anunță că mâine, marți, va fi prima zi a lunii sfinte a Ramadanului”, a indicat cabinetul regelui Salman, protectorul locurilor sfinte ale Islamului, citat de agenția oficială saudită SPA.

Regele a subliniat „perioada dificilă din cauza răspândirii coronavirusului”.

"Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru eforturile științifice și de cercetare care au dus la descoperirea vaccinurilor", a spus el într-o declarație citită la televiziunea de stat.

Ramadanul generează de obicei în Mecca, marele oraș sfânt al Islamului din vestul Arabiei Saudite, un aflux mare de închinători musulmani din Arabia Saudită și din întreaga lume.

Regatul a anunțat săptămâna trecută că „numai persoanele imune” la coronavirus vor avea voie să efectueze Umrha, micul pelerinaj, și rugăciuni în Marea Moschee din Mecca de la începutul Ramadanului.

Această măsură se aplică în special persoanelor care au primit cele două doze necesare de vaccin, dar și celor care prezintă un test PCR negativ.

Micul pelerinaj, suspendat în martie 2020 din cauza pandemiei Covid-19, a fost reluat timid în toamnă, cu un număr limitat de măsuri de precauție.

Arabia Saudită a înregistrat aproape 400.000 de cazuri de contaminare, inclusiv 6.765 de decese.