Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a acuzat luni Israelul de sabotaj la instalaţia nucleară subterană de la Natanz, act pentru care Iranul a promis răzbunare, relatează Reuters și News.ro.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Autorităţile iraniene au denunţat duminică acest incident drept un act de „terorism nuclear” şi au ameninţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi.

„Sioniştii vor să se răzbune din cauza progreselor noastre către ridicarea sancţiunilor (...). Ei au anunţat în mod public că nu vor permite acest lucru. Însă noi ne vom răzbuna”, a declarat, citat de televiziunea publică Mohammad Javad Zarif.

Ministrul iranian se referă la negocieri indirecte, în curs, la Viena, între Iran şi Statele Unite, mediate de Uniunea Europeană (UE) şi participarea altor semnatari ai Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Presa israeliană scrie, citând surse anonime din domeniul spionajului, că serviciile secrete israeliane Mossad au reuşit să saboteze instalaţia de la Natanz, iar astfel să întârzie cu luni de zile îmbogăţirea uraniului.

Israelul nu a comentat în mod oficial incidentul.

Instalaţia de îmbogăţire a uraniului la la Natanz - cea mai mare parte subterană - este una dintre instalaţiile supravegheate de către Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în cadrul Acordului de la Viena.

Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA) a anunţat mai întâi, duminică dimineaţa, o „pană de curent” - catalogată rapid drept suspectă de către un deputat conservator - la fabrica de îmbogăţire a uraniului de la complexul Shahid Ahmadi-Roshan de la Natanz, unul dintre centrele nevralgice ale programului nuclear al Republicii islamice.

În această fabrică s-au pus în funcţiune noi cascade de centrifuge interzise prin Acordul de la Viena.

Directorul OIEA Ali-Akbar Salehi a anunţat într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, duminică seara, faptul că „accidentul” este de fapt un act de „terorism antinuclear”, dar fără să furnizeze vreun detaliu despre natura acestui atac şi nici despre consecinţele acestuia.

REFERINȚĂ: