Lucrările de reconstrucţie la catedrala Notre-Dame din Paris, după incendiul devastator de acum doi ani, ar putea să înceapă în iarna următoare. Originea dezastrului rămâne o enigmă, potrivit AFP, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 15 aprilie 2019, pe când se afla în restaurare, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani şi un adevărat simbol al Franţei, şi-a pierdut turla, acoperişul şi orologiul, precum şi o parte din bolta sa, distrusă de flăcări, sub privirile a mii de trecători.

În noaptea incendiului, emoţia a cuprins întreaga lume, şocată de spectacolul impresionant al incendiului cu care s-au luptat pompierii.

Catedrala era o atracţie obligatorie pentru zeci de milioane de turişti care vizitau Parisul în fiecare an înainte de criza Covid-19. De asemenea, un interes mondial este legat şi de Victor Hugo şi romanul său "Notre-Dame de Paris".

"A avut un efect ca de 11 septembrie. Să vezi incendiul în direct, pe toate posturile din lume. Din Brazilia până în Asia, prăbuşirea turlei a fost pentru tânăra generaţie ceea ce a reprezentat prăbuşirea turnurilor din New York pentru părinţii lor", a estimat pentru AFP Stanislas de Laboulaye, respinsabil cu coordonarea reconstrucţiei la nivel internaţional.

Securizarea Notre-Dame se va încheia la vară, condiţie pentru lansarea reconstrucţiei "identice". Dar lucrările nu se vor încheia la cnci ani de la incendiu, pe 15 aprilie 2024, chiar dacă o primă slujbă va fi oficiată în naos.

În interiorul catedralei este o pădure de schele. De la demontarea în decembrie a imensei schele carbonizate care a înconjurat turla în ziua dezastrului - 40.000 de tuburi tăiate unul câte unul între iunie şi noiembrie trecut - pericolul unui colaps major a fost eliminat.

Mulţi se îndoiesc că cele 830 de milioane de euro, suma strânsă la nivel naţional şi internaţional (de la 350.000 de donatori) nu va fi suficientă pentru reconstrucţie.