Înmormântarea Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va avea loc pe 17 aprilie, a anunțat Palatul Buckingham, confirmând că prințul Harry intenționează să participe la funeralii. În schimb, soția sa Meghan Markle nu va fi prezentă la eveniment, invocându-se oficial faptul că medicul nu i-a recomandat să călătorească din cauza sarcinii, potrivit Reuters.

Printul Philip (Screenshot) Foto: Hotnews

Regina a aprobat opt zile de doliu național, până la înmormântare. În același timp, prințul consort nu va avea parte de funeralii de stat, ci doar de o ceremonie specială care va respecta restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Asta înseamnă că doar 30 de persoane vor participa la slujbă, iar accesul publicului va fi interzis, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt la Palatului Buckingham. Nici premierul Boris Johnson nu va participa la ceremonie, acesta transmițând că cedează locul său unui membru al familiei regale, având în vedere restricțiile privind adunările publice.

Slujba va avea loc la Capela St George de la Castelul Windsor și va fi precedată de un moment de reculegere în memoria ducelui de Edinburgh, la nivel național.

Întrebat despre modul în care Regina Elisabeta face față pierderii soțului său, purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham a comentat: ”Vorbim despre o familie în doliu”.

Absența lui Meghan Markle, însărcinată cu al doilea copil, vine pe fondul tensiunilor generate de aceasta în recentul interviu acordat de cuplu vedetei TV Oprah Winfrey. Meghan Markle a lansat atunci acuzații de rasism, susținând că ”au existat discuții și îngrijorări legate de culoarea pielii” primului ei născut, Archie.

Ea a mai susținut că a avut gânduri suicidare, explicând astfel decizia de a pleca din Regatul Unit. Ulterior interviului, prințul Harry a transmis că acuzațiile nu îi vizau sub nicio formă pe regină sau pe soțul ei, pe care îi respectă foarte mult. Interviul a fost difuzat în perioada în care prințul Philip era internat în spital.

Prințul Philip s-a stins din viață vineri dimineață, la 99 de ani. Ducele de Edinburgh a fost alături de regină în cele mai grele momente ale domniei sale de 69 de ani, cea mai lungă din istoria britanică, cei doi fiind căsătoriți de 73 de ani.

"Cu adâncă durere Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei mult iubit, Alteța Sa regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh", se arată în declarația de presă a Palatului Buckingham.

”Alteța sa Regală a murit liniștit în această dimineață la Castelul Windsor", se mai arată în declarația de vineri.

Prinț grec, s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, jucând un rol important în modernizarea monarhiei după Al Doilea Război Mondial.

Cei doi au avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți.

Prințul Philip s-a născut pe insula grecească Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său, prințul Andrew al Greciei și Danemarciei, era fiul cel mic al Regelui George I al Greciei. Mama sa, Prințesa Alice, era fiica Lordului Louis Mountbatten și stră-strănepoata Reginei Victoria.

Se actualizează