Omul de afaceri rus Nikolai Glushkov, care a fost găsit mort în 2018, a fost strangulat în casa din sud-vestul Londrei de o persoană necunoscută, a concluzionat un medic legist britanic, relatează BBC, potrivit Reuters.

Nikolai GlushkovFoto: Facebook

În anii 1990, Glushkov a lucrat la compania aeriana Aeroflot și la firma lui Berezovsky LogoVAZ. In 1999, Berezovsky a căzut în dizgratia lui Vladimir Putin și a fugit în Marea Britanie, iar Glushkov a fost acuzat de spălare de bani și fraudă. A fost condamnat la 5 ani de inchisoare și a fost eliberat in 2004.

În 2010 a primit azil politic în Marea Britanie.

Glushkov a fost un apropiat al oligarhului rus Boris Berezovsky, care de asemenea a trăit in Marea Britanie și care a murit în 2013. Ambii au fost critici ai președintelui Putin.

Un raport de patologie rezumat în instanță a spus că rănile „ar putea corespunde cu o prindere a gâtului, aplicată din spate, iar atacatorul fiind în spatele victimei”, a relatat BBC.

Poliția britanică a făcut apel la informații ca parte a unei anchete de crimă și a declarat că încearcă să dea de urma unei mașini negre care a fost văzută în jurul casei sale, dar care nu a fost niciodată identificată.

"Aceasta a fost o anchetă extrem de complexă și provocatoare de la început", a spus comandantul Richard Smith, șeful Comandamentului de combatere a terorismului din Londra.

"Ofițerii au luat sute de declarații și au strâns o cantitate mare de materiale probatorii, dar până acum nu au fost făcute arestări", a declarat el vineri.

Comandamentul de combatere a terorismului din cadrul poliției anchetează decesul, care a survenit la scurt timp după tentativa de asasinare a fostului dublu spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale, în Salisbury, dar detectivii au spus că nu există nimic care să lege cele două evenimente.

Citește și:Ancheta pentru crima in cazul decesului exilatului rus Nikolai Glushkov (Scotland Yard)