Presa britanică foarte partizană și-a regăsit unitatea pentru a aduce omagiu, sâmbătă, prințului Philip, care a murit vineri după mai bine de 70 de ani petrecuți alături de soția sa, regina Elisabeta a II-a, relatează AFP.

Printul Philip (Screenshot) Foto: Hotnews

Multe titluri au remarcat longevitatea acestui cuplu extraordinar în care prințul consort, care a murit vineri la vârsta de 99 de ani, a fost „sprijinul neclintit” al reginei, potrivit Times și The Guardian, sau chiar „stânca ei”, pentru Daily Star.

Pentru acest jurnal, prințul Philip a fost și cel care „a făcut-o să râdă pe Lilibet”, porecla afectuoasă pe care i-a dat-o soției sale Elisabeta.

În Scoția, The Press și Journal l-au salutat pe cel care era și Duce de Edinburgh, cu o fotografie veche a cuplului regal și a copiilor lor îmbrăcați în kilturi.

Tabloidele Daily Mirror și Daily Mail, care în mod normal afișează poziții politice diametral opuse, au difuzat titluri aproape identice cu o fotografie a cuplului și titlul „Adio iubitul meu”.

Daily Mail notează, de asemenea, unitatea redescoperită a familiei regale, prințul Harry pregătit să se întoarcă „acasă”, potrivit ziarului, de la exilul său american și recenta sa îndepărtare de familia sa.

„Plângem cu toții cu dumneavoastră, doamnă”, asigură la rândul său The Sun publicând pe prima pagină o fotografie a cuplului regal în timpul căsătoriei lor din 1947.

"Ce viață extraordinară. Ce serviciu eroic și exemplar a oferit reginei sale și țării sale. Ce personaj, ce glumeț", asigură ziarul din primele rânduri ale articolului său principal dedicat evenimentului.

Alte titluri se referă, de asemenea, la această „viață în slujba” coroanei, precum Evening Standard sau Daily Telegraph, care salută „cel mai loial slujitor al Marii Britanii”.

Daily Express, la rândul său, îl sărbătorește pe „ducele neîmblânzit” în timp ce se alătură „tristeții profunde” a reginei.

Financial Times este unul dintre puținele ziare din presa britanică care sâmbătă nu își dedică întreaga pagină evenimentului, oferind, de asemenea, spațiu recoltei din Franța sau falimentului Greensill Capital.

Singura notă discordantă este Morning Star, un cotidian de stânga care nu și-a ascuns niciodată opoziția față de monarhie, a publicat un editorial intitulat: „Philip a personificat vanitatea absurdă a unui substitut de patriotism”.