Vulcanul de pe insula Saint-Vincent din Caraibe a intrat în erupție vineri dimineață, ridicând frica de daune semnificative asupra acestei insule din Antilele Mici, cu peste 100.000 de locuitori, în timp ce evacuarea unei părți a populației era în curs, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La 8:41 dimineața aceasta (12:41 GMT) a început o erupție explozivă la vulcanul Soufrière din Saint-Vincent. Este punctul culminant al activității seismice care începuse pe 8 aprilie. Erupția este în curs", a spus a postat pe Twitter Centrul de Cercetări Seismice de la Universitatea din Indiile de Vest din Trinidad și Tobago.

Ralph Gonsalves, prim-ministrul St. Vincent şi Grenadine, a emis ordinul de evacuare joi, la recomandarea directorului Organizaţiei pentru Managementul Situaţiei de Urgenţă (NEMO), a precizat acesta într-un mesaj televizat.

Ordinul emis de premier are efect imediat pentru toate persoanele aflate în zonele considerate de nivel ''roşu'' din nordul insulei, acolo unde este situat vulcanul, la circa 20 de kilometri nord de capitala Kingstown.

Prim-ministrul a precizat anterior că, după două săptămâni de activitate seismică în creştere pe insulă, a primit un telefon de la NEMO joi dimineaţă prin care a fost avertizat referitor la intensificarea activităţii de ''o altă natură''.

Organizaţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă a precizat pe Twitter că există ''o posibilitate substanţială pentru un dezastru''.

În buletinul său de joi, centrul de cercetare seismică al Universităţii din Indiile de Vest a precizat că există o erupţie efuzivă în desfăşurare care ''poate sau nu să escaladeze într-o erupţie explozivă''.

La Soufriere, singurul vulcan activ de pe St. Vincent, a avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718, însă au existat mai multe erupţii efuzive sau erupţii lente în aceeaşi perioadă, cea mai recentă datând din decembrie 2020, potrivit centrului seismic, potrivit Agerpres.