Kim Jong-un i-a îndemnat pe conducătorii partidului comunist din Coreea de Nord la un nou „marş forţat” de muncă şi sacrificii, părând să compare criza economică actuală cu perioada de foamete şi dezastru din anii '90, relatează Reuters și The Guardian, potrivit News.ro.

Kim Jong-unFoto: Myunggu Han/Penta Press/Profimedia Images

„Marş forţat” este o expresie pe care Phenianul a folosit-o pentru a-i uni pe cetăţeni în timpul foametei, care a omorât până la trei milioane de nord-coreeni, în urma căderii Uniunii Sovietice, o susţinătoare majoră a fondatorilor comunişti de la Phenian.

Această perioadă este evocată adesea ca un eveniment istoric, însă Kim Jong Un o compară cu probleme actuale după ce a avertizat, săptămâna aceasta, că Nordul se confruntă cu „cea mai gravă situaţie din istoria sa”.

Kim Jong Un a făcut aceste declaraţii într-un discurs pe care l-a susţinut joi, la finalul unei Conferinţe a cadrelor Partidului Muncitorilor din Coreea, în care le-a îndemnat să fie mai proactive şi mai responsabile în implementarea noului plan economic cincinal, adoptat la Congresul partidului în ianuarie.

„Am hotărât să cer Partidului Muncitorilor (...) să facă alt 'marş forţat' mai dificil, pentru a ne alina poporul măcar un pic”, a declarat Kim Jong Un, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA. Partidul trebuie să refacă loialitatea poporului şi să devină un adevărat „servitor” al acestuia, a subliniat dictatorul.

Coreea de Nord nu a semnalat absolut niciun caz de covid-19, însă oficiali americani şi sud-coreeni pun la îndoială faptul că n-ar fi fost afectată de pandemie. Phenianul a oprit orice traversare a frontierei, a limitat la minimum comerţul şi a impus o serie de restricţii în vederea prevenirii epidemiei.

Aceste măsuri şi sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse împotriva programelor nuclear şi balistic au afectat economia nord-coreeană şi alimentează temeri cu privire la o criză umanitară.

Un grup independent de experţi însărcinat cu supravegherea sancţiunilor impuse de ONU anunţa recent că organizaţii umanitare întâmpină dificultăţi în a ajunge la femei şi copii vulnerabili din cauza izolării impuse împotriva pandemiei.

Un oficial de la Ministerul nord-coreean al Sănătăţii a publicat marţi o comunicare în care dezminţea faptul că minori ar suferi de malnutriţie şi că aceste rapoarte au scopul de a păta imaginea ţării.

REFERINȚĂ: