Senatul brazilian urmează să deschidă în curând o anchetă pentru a evalua „eventualele omisiuni” din partea guvernului preşedintelui Jair Bolsonaro în controversata gestionare a pandemiei, care a făcut joi un nou număr record de decese, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Un judecător al Curţii Supreme din Brazilia a dispus joi ca Senatul să creeze o comisie de anchetă în acest sens, în urma unei cereri formulate de 32 din 81 de senatori brazilieni.

Preşedintele Senatului, Rodrigo Pachco, care s-a opus până acum, a acceptat în cele din urmă această solicitare în timpul unei conferinţe de presă la câteva minute după anunţul făcut de judecătorul de la Curtea Supremă.

Ancheta ar urma să vizeze în special „acţiunile şi omisiunile guvernului federal (...), mai ales în faţa agravării crizei sanitare în statul Amazonas, după lipsa de oxigen pentru pacienţii spitalizaţi”, a precizat magistratul, Luis Roberto Barroso.

În ianuarie, zeci de persoane au murit la Manaus, capitala statului Amazonas, din cauza lipsei de oxigen în spitale.

Brazilia a înregistrat joi 4.249 de noi decese cauzate de COVID-19 în cursul ultimelor 24 de ore şi a ajuns la un total de 345.025 de morţi, al doilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după SUA. A fost a doua zi consecutiv când bilanţul pentru 24 de ore a depăşit 4.000 de morţi, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii.

Numărul cazurilor de contaminare a ajuns la 13,2 milioane de la începutul pandemiei în februarie 2020.

Citește și: