Pe malurile râului Wuhan Yangtze, oamenii au reînceput să înalţe din nou zmeie, străzile sunt aglomerate și gările pline, iar cireșii sunt în floare. În Wuhan, orașul chinez cel mai afectat de focarul Covid-19 la începutul anului 2020, viaţa a revenit la normal, relatează Rai News, citat de Rador.

WuhanFoto: Noel Celis / AFP / Profimedia

A trecut un an de când „lockdown-ul”, care în mijlocul Anului Nou Lunar Chinezesc blindase mai mult de trei luni metropola cu 11 milioane de locuitori pentru a evita răspândirea virusului, a fost ridicat, pe 8 aprilie 2020. Muncitorii începuseră deja de mai multe zile să înlăture barierele galbene care izolau cartierele și multe centre Covid fuseseră desființate, dar abia pe 8 aprilie, odată cu reluarea călătoriilor de ieșire, orașul a început redresarea care l-a adus astăzi la o nouă prosperitate.

Pe autostrăzi, camioanele nu mai transportă provizii medicale, ci legume și mărfuri proaspete. Aeroportul Wuhan Tianhe a deschis 13 noi rute aeriene interne de la Wuhan la Jining, Weifang, Dunhuang și Jiayuguan, cu un grad de ocupare de 90%, Wuhanul instituind şi cinci noi rute aeriene pentru orașe cheie precum Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen și Chengdu.

Cu câteva zile în urmă, trenul X8202, care transporta peste 600 de tone de produse electronice și materiale anti-epidemice produse în Hubei, a plecat din Wuhan cu destinația Marasevic, în Polonia: este cel de-al 40-lea tren pe ruta China-Europa din 2021. Importurile și exporturile au crescut cu 8,8%.

Persistă măsurile preventive, precum obligația de a purta mască de protecție, măsurarea temperaturii și respectarea distanței sociale, însă spitalele care au apărut din neant au devenit deja o amintire. Medicii și lucrătorii din domeniul sănătății se întorc din când în când și fac fotografii în fața graffiti-urilor și desenelor pe care le făceau în cele mai întunecate zile ale pandemiei.

Printre aceștia se numără și Xu Qiuying și Peng Yu, care au sosit din Sichuan în plină pandemie pentru a ajuta provincia Hubei. Au luptat împreună împotriva virusului timp de 53 de zile şi, după ce s-au întors în oraşul lor natal, s-au îndrăgostit. Un an mai târziu îi găsim în fața porții Spitalului Crucii Roșii din Wuhan, unde s-au întors ca soț și soție pentru clasica fotografie rituală.