Poliția italiană a pus capăt unei fraude masive cu combustibili a clanurilor mafiote, arestând joi aproximativ 50 de suspecți, inclusiv un nume important din industria petrolului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Operațiunea „PetrolMafias” a făcut posibilă confiscarea a aproape un miliard de euro în active (proprietăți, afaceri, numerar) legate de spălarea banilor și evaziunea fiscală prin produse petroliere.

Anchetatorii suspectează că celebrele clanuri Camorra (mafia napolitană) și „Ndrangheta (mafia calabreză) ar fi organizat acest trafic, caracterizat prin „sinergia dăunătoare dintre mafii și criminalitatea cu gulere albe”, a declarat justiția italiană joi într-un comunicat de presă.

Ancheta, începută în 2015, a condus la o vastă operațiune, joi, cu detașarea a peste o mie de ofițeri de poliție.

Peste 173 de milioane de euro au fost spălate prin intermediul companiilor de tip shell care făceau facturi false, legate de produse petroliere. Importul și transportul produselor petroliere, etichetate în mod fraudulos, au permis, de asemenea, evaziunea fiscală, au detaliat procurorii.

Într-un caz, de exemplu, „Ndrangheta este suspectată că a folosit 12 companii, 5 depozite de motorină și 37 de stații de benzină pentru a se sustrage autorităților fiscale italiene producând o pagubă de 5,8 milioane de euro pe parcursul unui an.

La Napoli și Roma, poliția a vizat clanul „Moccia”, descris ca fiind unul dintre cele mai „puternice și periculoase” grupuri din Camorra, în Italia, în special priceput la investirea banilor murdari în circuitul economiei legale.