Israelul nu va „coopera” cu Curtea Penală Internațională (CPI) într-o anchetă asupra presupuselor crime de război din teritoriile palestiniene, a declarat joi biroul primului ministru Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

„Israelul a decis să nu coopereze cu CPI” considerând că „CPI nu are nicio legitimitate pentru a deschide o anchetă” împotriva Israelului.

Procurorul general al instanței, Fatou Bensouda, a deschis la începutul lunii martie o anchetă asupra presupuselor crime de război din teritoriile palestiniene, o inițiativă respinsă de Israel, dar cerută de palestinieni.

Statul ebraic nu este membru al CPI, spre deosebire de Autoritatea Palestiniană.

Potrivit sistemului CPI, care se află la Haga, un stat poate, dacă dorește, să încerce să demonstreze că a deschis el însuși o anchetă cu privire la infracțiunile în cauză și, astfel, să solicite investigarea Curții.

La 19 martie, instanța a dat Israelului și palestinienilor un termen limită de o lună pentru a solicita amânarea anchetei.

De asemenea, conform declarației, „premierul Netanyahu a spus că, în timp ce soldații IDF luptă (...) cu teroriști care comit crime de război, instanța de la Haga a decis să condamne Israelul”.

Netanyahu a ținut mai multe întâlniri cu înalți oficiali de securitate și politici pentru a decide reacția Israelului la deschiderea anchetei, se arată în declarație.

Această investigație ar trebui să se concentreze în special pe ofensiva pe scară largă lansată de Israel împotriva Fâșiei Gaza, controlată de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, cu scopul, potrivit statului evreu, de a opri tirul de rachete și de a distruge tunelurile care trec pe sub blocada israeliană din 2006.

Războiul a lăsat în urmă aproximativ 2.250 de morți palestinieni, în mare parte civili, și 74 de morți, majoritatea soldați, din partea israeliană.