Ministrul apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu sunt îngrijorate de exercițiile militare rusești efectuate în regiunea separatistă Transnistria în contextul recentei desfășurări de forțe din apropierea graniței cu Ucraina, relatează Balkan Insight.

Soldati rusi la granita TransnistrieiFoto: Amos Chapple / Zuma Press / Profimedia Images

„Pentru noi nu sunt motive de îngrijorare deși, filozofic vorbind, mișcările de trupe ridică întrebări despre unde și de ce se deplasează. Dar nu este vreun mare motiv de îngrijorare. Asemenea exerciții au loc regulat”, a declarat acesta pentru Balkan Investigative Reporting Network.

Declarațiile lui Gaiciuc vin după ce manevrele militare ale Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria - concomitent cu mobilizarea de trupe rusești la granița de est a Ucrainei - au cauzat îngrijorări pe plan internațional.

„Soldații și-au antrenat abilitățile pentru o bătălie ofensivă. Ei au efectuat exerciții și manevre de luare prin surprindere și au lovit ținte”, a declarat ministerul rus al apărării cu privire la finalizarea pregătirilor de luptă a trupelor din Transnistria.

Pe lângă cei 1.500 de soldați ai Grupul operațional al Forțelor armate din Transnistria, Moscova mai are și 500 de trupe de menținere a păcii într-o înțelegere trilaterală cu Chișinăul și Tiraspolul, refuzând înlocuirea acestora de o misiune civilă sub mandat internațional.

Desfășurarea de trupe rusești la granița Ucrainei a alertat atât Kievul cât și Washingtonul, forțele americane din Europa fiind acum într-un nivel ridicat de alertă, citând „escaladarea agresiunii rusești” în zonă.

REFERINȚĂ: