Alegătorii din Peru vor vota duminică pentru un nou președinte după un an de turbulențe politice, campania electorală fiind marcată de pandemia de COVID-19, corupție și relansarea economică, relatează Reuters.

Dezbatere electorala in PeruFoto: Sebastian Castaneda / AFP / Profimedia Images

Cu un număr mare de candidați și o scenă politică fragmentată, există puține șanse ca alegerile să nu intre în turul doi în urma celei mai imprevizibile campanii electorale din ultimele decenii în această țară.

Yonhy Lescano - LIDERUL

Lescano, în vârstă de 62 de ani, este un legiuitor cu experiență care încearcă să balanseze imaginea de om al poporului cu politici economice de stânga dar cu viziuni sociale conservatoare.

Acesta conduce în sondajele de opinie dar este cotat cu doar puțin peste 10% din voturi, ceea ce arată cât de fragmentat va fi scrutinul.

Lescano a promis să negocieze o redistribuire mai corectă a veniturilor obținute din minerit, scăderea prețurilor la combustibil, creeze o companie aeriană de stat și să forțeze băncile private să scadă dobânzile.

Lescano în timpul unui miting electoral (FOTO: Ernesto Benavides / AFP / Profimedia Images)

Verónika Mendoza - STÂNGISTA

Mendoza, în vârstă de 40 de ani, a urcat în preferințele alegătorilor conform ultimelor sondaje de opinie, aceasta fiind urmărită cu îngrijorare de piețele îngrijorate de propunerea ei pentru un referendum care să modifice Constituția.

Scopul? Creșterea puterii statului de a interveni în „sectoarele strategice”.

Născută în orașul Cuzco din Munții Anzi și antropolog de meserie, aceasta a studiat psihologia în Franța, deținând și cetățenia acestei țări, și a lucrat într-un centru de cercetare privind populațiile indigene, precum și în domeniul drepturilor omului.

Mendoza a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, clasându-se pe locul 3 în preferințele electoratului.

Aceasta vrea să revizuiască facilitățile fiscale pentru firmele mai mari și să instituie o taxă pe averea super-bogaților. Ea a propus de asemenea ca statul să preia temporar controlul asupra producției de oxigen medical datorită lipsurilor cauzate de pandemie.

Keiko Fujimori - URMAȘUL POLITIC

Fujimori, în vârstă de 45 de ani, este cea mai mare fiică a fostului președinte Alberto Fujimori, în prezent încarcerat după ce a fost condamnat pentru corupție. Fujimori a fost unul dintre cei mai puternici actori ai politicii din Peru înainte de decăderea sa.

Fiica lui a candidat de două ori înainte, fiind aproape de victorie în 2016.

Educată în Statele Unite, Fujimori este o susținătoare conservatoare a pieței libere și a propus deblocarea unor proiecte miniere majore pentru a da un imbold economiei și a promis să creeze 2 milioane de locuri de muncă prin construirea de școli, spitale și drumuri.

În pofida unei recrudescențe a coronavirusului aceasta a militat pentru relaxarea unor restricții pentru a permite anumitor firme și restaurante să rămână deschise mai multe ore.

Fujimori promite de asemenea o abordare mai fermă în privința infracționalității și reformarea poliției în pofida faptului că este ea însăși anchetată cu privire la suspiciuni de spălare de bani și primirea unei mite de 1,2 milioane de dolari de la o firmă braziliană.

Procurorii au cerut o sentință de 31 de ani de închisoare pentru acuzațiile care i se aduc.

Keiko Fujimori este vizată de o anchetă de corupție (FOTO: Luka Gonzales / AFP / Profimedia Images)

Hernando de Soto - ECONOMISTUL

Economistul în vârstă de 79 de ani ar continua politicile de expansiune fiscală și monetară pentru a susține relansarea economică și susține înăsprirea controalelor la graniță împotriva „infractorilor străini”.

Acesta susține de asemenea includerea firmelor private în campania de vaccinare anti-Covid. „Sectoarele private și ONG-urile vor concura între ele pentru a ne oferi cele mai bune vaccinuri”, a declarat acesta recent.

La sfârșitul lunii martie acesta a recunoscut că s-a deplasat în Statele Unite pentru a se vaccina împotriva coronavirusului, declanșând critici aspre la adresa sa.

George Forsyth - FOTBALISTUL-VEDETĂ

Fostul portar al echipei naționale de fotbal, Forsyth a condus în sondajele de opinie anul trecut însă popularitatea sa a scăzut în ultimele luni.

Campania acestuia s-a bazat pe promisiunile de a curăța scena politică din Peru, de ani de zile marcată de corupție. Acesta a promis de asemenea să taie birocrația din sectorul minier și să creeze un „trust” care să gestioneze redevențele plătite de companiile din acest domeniu.

În vârstă de 38 de ani și fost primar al unui district al capitalei Lima, Forsyth apare în public majoritatea timpului în blugi și cămașă, cultivându-și imaginea de politician al poporului în timp ce promite reformarea sistemului de pensii și îmbunătățirea îngrijirilor medicale acordate vârstnicilor.

Rafael López Aliaga - OPUS DEI

Aliaga, un magnat financiar cu investiții în sectorul hotelier și în căile ferate, este un membru ultra-conservator al mișcării Opus Dei care adesea este comparat cu președintele brazilian Jair Bolsonaro.

În vârstă de 60 de ani, Aliaga a îmbrățișat porecla „Porky” primită după faimosul personaj din desenele animate, campania sa bazându-se pe politici conservatoare social precum opoziția față de avorturi și căsătoria gay.

Acesta a câștigat susținere din partea alegătorilor pentru stilul său direct și temperamental, promițând totodată să subțieze guvernul, scadă prețurile la carburanți și expulzeze din țară compania braziliană acuzată că a oferit mită pentru câștigarea unor licitații publice.

Aliaga nu pare deranjat de porecla sa nu tocmai măgulitoare (FOTO: Carlos Mandujano / AFP / Profimedia Images)

Citește și: