AlphaDog, un câine-robot dezvoltat de o companie din China, este, potrivit producătorilor săi, superior unui animal de companie adevărat - este ascultător, nu latră, nu muşcă -, fiind, totodată, cel mai rapid dispozitiv de acest tip din lume, relatează joi AFP și Agerpres.

Alpha DogsFoto: weilan.com

Animalul de companie high-tech este echipat cu senzori care funcţionează pe baza unui program de inteligenţă artificială, care îi permite ''să audă'' şi ''să vadă'' mediul înconjurător. Poate fi totodată scos şi la plimbare.

Deşi nu are nici coadă şi nici cap, este ''exact asemenea unui câine adevărat'', a explicat Ma Jie, reprezentant al departamentului de tehnologie din cadrul Weilan, o companie cu sediul în Nankin (estul Chinei), care a fabricat prototipul.

Atingând o viteză maximă de 15 kilometri pe oră, AlphaDog deţine recordul mondial de rapiditate pentru un animal metalic. Are, totodată, o stabilitate mai mare decât un câine adevărat, a spus Ma Jie, aplicând demonstrativ o lovitură de picior robotului.

Spre deosebire de un câine obişnuit cu telecomandă, robotul patruped evoluează liber în mediul său cu ajutorul internetului mobil 5G şi are un timp de răspuns ultrarapid.

''Detectează fricţiunea şi nivelul solului pentru a-şi putea adapta înălţimea şi viteza paşilor'', a explicat Ma Jie, în timp ce robotul folosit pentru demonstraţie urca încet, dar sigur, nişte trepte.

Ma Jie a studiat la Oxford ''învăţarea prin consolidare'', o tehnică de inteligenţă artificială care ''dresează'' roboţii printr-un sistem de recompensă şi pedeapsă.

A utilizat această tehnică pentru a-şi programa robotul pe baza comportamentului canin. AlphaDog combină două domenii foarte populare astăzi în China: tehnologia şi animalele domestice.

Deţinerea animalelor de companie, interzisă în primele decenii ale regimului comunist, a revenit din nou la modă în ultimii 20 de ani.

Drept urmare, peste 1.800 de AlphaDog au fost achiziţionaţi în prima săptămână de la punerea lor în vânzare, la preţul de 16.000 yuani (2.000 de euro).

''Comenzile vin în principal din partea programatorilor, pasionaţilor de tehnologie, dar şi a copiilor, care par să aprecieze cu adevărat prototipul'', a dezvăluit Ma Jie.