Autoritatea de reglementare din domeniul medicamentelor din UE va demara săptămâna viitoare o investigație pentru a vedea dacă testele clinice făcute de Rusia pentru vaccinul Sputnik V au încălcat standardele etice și științifice, scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ancheta Agenției Europene a Medicamentelor, ce caută să descopere dacă testarea acestui vaccin contra Covid-19 a respectat ”practicile clinice corecte”, vine în condițiile în care persoane avizate au declarat FT că au îndoieli privind etica acestor teste clinice.

Rusia a spus că soldați și angajați din sectorul public au făcut parte din testele pentru Sputnik V, dezvoltat de un laborator de stat și finanțat de fondul suveran de investiții al Kremlinului.

Potrivit Reuters, unii dintre ”voluntari” au fost presați de superiorii lor să participe la testele clinice.

Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran, a negat folosirea coerciției: ”Nu a existat nicio presiune, iar Sputnik V a respectat toate regulile clinice”.

Agenția Europeană a Medicamentelor a transmis că ”respectarea standardului internațional garantează că drepturile, siguranța și sănătatea participanților sunt protejate, iar datele din testele clinice sunt credibile”. EMA a precizat că poate ordona o anchetă dacă există îngrijorări.

Deși Rusia a prezentat Sputnik drept o soluție pentru problemele campaniei de imunizare din UE, Thierry Breton, comisarul UE care conduce programul de vaccinare a declarat că Europa ”nu are nicio nevoie de Sputnik V”.