Regizorul rus Andrei Koncealovski, care a câștigat numeroase premii în întreaga lume, a cerut marți ca ultimul său film să fie retras dintr-o competiție în semn de protest față de nominalizarea documentarelor opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Andrei Koncealovski si Iulia VisotkaiaFoto: Festivalul International de Film Bucuresti

Comitetul festivalului rusesc Biély Slon (Elefantul Alb), acordat de criticii de film, l-a nominalizat anul acesta pe Aleksei Navalnîi la categoria „Evenimentul anului” pentru „seria sa de documentare inovatoare”, o referință la anchetele răsunătoare ale adversarului despre corupție, vizionat de zeci de milioane de ori pe YouTube.

Cel mai de succes documentar al său care vizează un „palat” pe care președintele rus Vladimir Putin și l-a construit a fost vizionat de 115 milioane de ori.

Pe Facebook, Andrei Koncealovski a denunțat o decizie „tristă” și a calificat aceste investigații drept „un proiect jurnalistic care poate fi considerat un act politic, dar care în niciun caz nu poate fi judecat prin prisma celei de-a 7-a artă”.

Estimând că ar fi ca și cum editorialul unui tabloid rusesc ar fi câștigat un premiu literar, regizorul a cerut ca cel mai nou film al său ”Dragi tovarăși!” să fie retras din competiție, unde este nominalizat la șase categorii.

Andrei Koncealovski, în vârstă de 83 de ani, a avut o lungă carieră în Rusia și Occident. Plecat în Statele Unite, este unul dintre rarii ruși care au filmat la Hollywood în anii 1980, înainte de a se întoarce în țara sa în anii 1990, și este foarte critic față de mentalitatea occidentală.

În 1979 a primit Premiul special al juriului la Cannes pentru „Siberiada”. "Dragi tovarăși !" a primit Premiul special al juriului la Veneția în 2020.

Andrei Koncealovski este fratele mai mare al regizorului Nikita Mihalkov, foarte apropiat de Kremlin și care de asemenea criticase nominalizarea lui Aleksei Navalnîi la Biély Slon.