Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică, pentru a trimite „un semnal real" Rusiei, care a protestat imediat pe fondul tensiunilor crescânde în jurul conflictului din estul Ucrainei, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrarea Ucrainei în Alianța Atlanticului, considerată de Moscova un adversar strategic, este văzută ca pe o amenințare.

”NATO este singura cale spre a pune capăt războiului din Donbas", a scris Zelenski într-un tweet adresat secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o convorbire telefonică avută cu acesta.

„Planul de acţiune pentru aderare va fi un semnal real pentru Rusia", a adăugat el.

Acest schimb a avut loc în timp ce armata ucraineană a anunțat moartea a patru soldați după o serie de ciocniri pe front în ultimele 48 de ore.

Câteva minute mai târziu, Kremlinul a declarat că o aderare a Ucrainei la NATO va agrava conflictul între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene.

”Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia", a declarat jurnaliştilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianța este "profund îngrijorată" de activităţile militare ruse.

"NATO susţine cu fermitate suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări. Menţinem angajamentul în favoarea parteneriatului nostru strâns", a afirmat Jens Stoltenberg, prin Twitter.

Dar un oficial al organizației a spulberat speranțele ucrainene pentru o aderare rapidă, spunând pentru AFP, sub condiția anonimatului, că Kievul ar trebui să „se concentreze asupra reformelor (sale)” și să-și consolideze capacitățile de apărare „conform standardelor NATO”.