Fiul lui Joe Biden a recunoscut într-un interviu difuzat marți de BBC că numele său i-a permis să obțină un loc în consiliul de administrație al grupului ucrainean Burisma, o numire condamnată de Donald Trump și aflată în centrul primelor proceduri de demitere ale acestuia din urmă, relatează AFP.

Hunter BidenFoto: Profimedia Images

”Cred că pentru ei numele meu însemna aur”, a spus Hunter Biden într-un interviu pentru emisiunea ”Today” de la postul de radio BBC, difuzat cu ocazia publicării autobiografiei sale ”Beautiful Things”.

Avocatul în vârstă de 51 de ani a explicat că grupul ucrainean spera să se extindă în plan internațional și ”la alte sectoare pentru a se proteja” în fața Moscovei după anexarea Crimeii în 2014.

El a asigurat că nu și-a folosit relațiile familiale pentru a încerca să influențeze politica externă americană.

”Am limitat 100% ce am făcut la rolul meu în consiliul de administrație”.

”Numele Biden este sinonim cu democrație și transparență și de aceea am spus că valorează aur pentru ei”, continuă Hunter Biden la emisiunea BBC Radio 4.

Fără o experiență deosebită în sectorul energetic european, Hunter Biden a fost numit în consiliul de administrație al Burisma în 2014, când tatăl său era vicepreședintele lui Barack Obama. El a fost plătit aproximativ 50.000 de dolari pe lună, potrivit republicanilor, până la plecarea sa în aprilie 2019.

Locul său în consiliul de administrație al Burisma a fost în centrul primei proceduri de destituire a lui Donald Trump. În 2019, democrații l-au acuzat pe republican că a abuzat de funcția sa de președinte, presând Ucraina să investigheze afacerile lui Joe Biden și ale fiului său.

Miliardarul a fost achitat la începutul anului 2020. Apoi a evocat în mod repetat suspiciuni de „corupție”, nedemonstrate, împotriva lui Biden pe tot parcursul campaniei sale prezidențiale. După o anchetă parlamentară, senatorii republicani au concluzionat în septembrie 2020 că relația lui Hunter Biden cu Burisma a fost „incomode” pentru guvernul SUA. Dar nu au demonstrat că Joe Biden a influențat politica externă americană sau că a acționat pentru a-și ajuta fiul.