Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care vizitează Turcia pentru a relansa relațiile bilaterale, și-au exprimat marți președintelui Recep Tayyip Erdogan îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din această țară, relatează AFP.

Ursula von der Leyen si Charles MichelFoto: Profimedia Images

Vorbind la o conferință de presă după întâlnirea cu Erdogan la Ankara, președintele Consiliului, Charles Michel, a declarat că i-a transmis „profundele îngrijorări” ale UE cu privire la încălcarea drepturilor.

"Statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale sunt valori esențiale ale UE", a spus el.

”Turcia trebuie să respecte drepturile omului", a adăugat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, regretând în special recenta retragere a Turciei din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor.

"Sunt profund îngrijorată de retragerea Turciei de la Convenția de la Istanbul. Este un semn rău", a spus ea.

Cu toate acestea, cei doi lideri europeni au afirmat că Turcia a rămas „un partener important” al UE și au subliniat rolul acesteia în primirea refugiaților, în special a sirienilor.

După un an de tensiuni, oficialii turci au intensificat cererile de dialog cu europenii pentru soluționarea problemelor sensibile, care, pe lângă disputa maritimă greco-turcă din estul Mediteranei, se referă în special la rolul Turciei în conflictele din Siria, în Libia și mai recent în Nagorno Karabah.

Dar liderii europeni au cerut „gesturi credibile” și „eforturi durabile” din partea Ankarei și au pus-o sub supraveghere până în iunie, în timp ce o amenință cu sancțiuni.